Macy Gray verkiest soul boven suiker

Print
"Oef!" Dat denk je na beluistering van On how life is, het debuut van Macy Gray. Toch één jonge, zwarte zangeres die soul boven suiker verkiest... Die keuze legt Gray geen windeieren. In de VS duikt haar gezicht overal op en Shirley Manson van Garbage wordt "groen van jaloezie" wanneer ze Gray hoort. Klaar voor de nieuwe... Tina Turner?
BR>Neen, niét de Tante Tina die vandaag met risicoloze pop de massa bespeelt. Wij hebben het over de zangeres die ooit een opzwepend potje van soul en rock kookte. Een gerecht waar ook Gray graag in roert. Opvallend bij Gray zijn niet alleen dat ruwe geluid en die ongepolijste stem zoals je hoort op single Do something. Met haar 29 is Macy Gray ook ouder dan de doorsnee-debutante.
"On how life is is dan ook mijn tweede cd, na een foute plaat met veel gitaren, die gelukkig niet uitgekomen is. Aan deze plaat heb ik een pak bewuster gewerkt, en dat hoor je er ook aan."
Jarenlang zocht ze een platenfirma, zonder succes. Toen ze alle hoop had opgegeven, viel haar een contract in de schoot. Tegen dan wist Macy Gray precies wat ze wilde. Ze had jarenlang gejamd met muzikanten uit haar buurt in Los Angeles, in een clubje dat ze The We Ours had gedoopt. Zo vond ze haar geluid: de klank van de straat, waarin ook de muziek doorklonk waarmee ze was opgegroeid: de rauwe zwarte muziek uit de jaren 60 én de hiphop van vandaag.

Oude soul


"Vraag eens rond: iederéén houdt van die oude soul. Daarom ook zijn we wat in de tijd teruggegaan. Het grootste compliment dat je me kan doen, is zeggen dat mijn cd klinkt als een oud soul-album."
Gray is niet de enige zwarte zangeres die kiest voor een authentieker geluid. Collega's als Eryka Badu en Lauryn Hill klinken net als zij eigentijds én respectvol tegenover het muzikale verleden. "Die twee durven het ook aan om wat anders te doen. Zoals je bij Lauryn Hill haar bewondering voor Stevie Wonder hoort, hoor je in de muziek van Eryka Badu flarden Billie Holiday. Toch merk je dat ze met hiphop opgroeiden. Naar zo'n combinatie van generaties streef ik ook."
Lange tijd dacht de zangeres dat ze een toekomst in de filmwereld tegemoet ging, als productie-assistente en scenariste. Toch kwamen haar idolen uit de muziekwereld: Aretha Franklin, Patti Labelle, Prince, Chaka Khan... Toen ze een vriend uit de brand hielp door bij een repetitie de plaats van de zangeres in te nemen, ging een wereld open. Het besef dat ze met haar muziek mensen kon imponeren, veranderde alles. "Toen wist ik: ik heb iets ontdekt waar ik écht goed in ben. Vanaf toen loop ik trotser over straat."
Macy Gray, op zondag 5 december in Botanique Brussel. Tickets: 02/218.37.32. Op cd: On how life is (*** Epic/Sony)

.

Nu in het nieuws