De allerlaatste Flater

Print
Sinds woensdag ligt voor de allerlaatste keer een nieuwe Guust Flater in de winkel. Tekenaar André Franquin is vier jaar dood. Uitgever Marsu Productions heeft de laatste Guust-restjes bij elkaar geschraapt. Dat is helaas aan het album te zien. Al kunnen restjes van Franquin bij momenten goddelijk goed zijn.
BR>U bent echt niet alleen als u een liefhebber bent van die halfzachte kantoorterrorist Guust. Marsu Productions, de uitgeverij aan wie André Franquin de rechten op zijn personages verkocht in 1992, verdeelt vandaag zevenhonderdduizend Gastons, zoals Guust oorspronkelijk in het Frans heet, in Franstalig Europa. Voor Nederlandstalig Europa is het cijfer minder indrukwekkend. Hoewel, een oplage van honderdduizend is niet bepaald bescheiden in ons taalgebied.
De nieuwe Guust heet gewoon Guust 19 en past zoals de reeks heruitgegeven is sinds 1997. Guust 19 is echt het allerlaatste materiaal uit de lades van Franquin. Op de allerlaatste pagina staat, ontroerend voor de harde Franquin-fans, een Onvoltooide. Een niet geïnkte gag, in zachte potloodlijnen, met sommige plaatjes maagdelijk blanco. Daar tegenover staan een aantal gags die Franquin indertijd maakte voor een batterijproducent waarvan we niet zeggen dat die Philips heette. Nu hertaald in batterijen 'Pruts'. Op zich goeie gags, maar waarvan de commerciële boodschap aan het eind mateloos stoort. Franquin heeft dit materiaal nooit gemaakt met het oog op albumpublicatie.
Deze Guust zal ook de allerlaatste zijn. Ietwat vreemd, voor een kleine uitgeverij is een fonds als Guust natuurlijk een goudmijn. "Neen, Guust zal niet hernomen worden door een andere tekenaar. Dat is de uitdrukkelijke wens van Liliane Franquin, de weduwe van André Franquin, en hun dochter, Isabelle. De uitgever respecteert die wens," aldus Eric Verhoest, woordvoerder van Marsu Productions.

.

Nu in het nieuws