BBC-reportage over seks in modewereld zorgt voor deining

Print
De ontluisterende reportage die een undercover-reporter van de BBC ophing over de modellenwereld - die vol seks en drugs zou zitten - blijft de gemoederen verhitten. Er was onder meer te zien en te horen is hoe Gérald Marie, directeur van de Europese afdeling van modellenbureau Elite, een model 20.000 frank aanbiedt om met hem in de koffer te duiken. De reportage werd eergisteren ook tijdens Telefacts op VTM vertoond.
BR>Gérald Marie, die net als Xavier Moreau, organisator van de jaarlijkse Elite-modellenwedstrijd, zijn ontslag heeft aangeboden, heeft woensdag zijn gal gespuwd op de Franse kabeltelevisiezender LCI. Hij geeft wel toe dat zijn gedrag niet te excuseren valt, maar wijst elke wettelijke aansprakelijkheid van de hand.
"Het taaltje dat wij in bars bezigen is onaanvaardbaar, zelfs al hebben ze ons in de val gelokt, zelfs al hebben ze er drie maanden over gedaan om drie zinsneden aan elkaar te breien." Aldus de ex-echtgenoot van Linda Evangelista. Maar de beschuldigingen van pooierschap die het Milanese parket vorige donderdag ertoe aanzetten om een vooronderzoek te starten, wijst hij resoluut van de hand. "Ik zit nu al dertig jaar in het vak en heb niet één klacht gekregen. Strafrechterlijk heb ik hier niets mee te maken."

Zootje


De directeur van Elite Europe bevestigt dat hij ontslagnemend blijft tot "iedereen eindelijk heeft begrepen wat er gebeurd is, het zootje dat door elkaar werd geklutst, zodat wij ons vrij van blaam opnieuw kunnen vertonen."
In New-York heeft Elite-baas John Casablancas zich dinsdag verzet tegen het voorstel van de raad van bestuur van Elite Europe om twee van de vier ontslagnemende verantwoordelijken, onder wie Marie, opnieuw aan het werk te laten gaan. "De heren Marie en Moreau danken de directie van Elite Europe voor hun initiatief, maar om een einde te maken aan deze rel die Elite schaadt, bevestigen zij hun ontslag, ten minste tot het einde van het onderzoek." Zo zei Casablancas, die al meteen na de uitzending van de reportage op de BBC verklaarde dat het taalgebruik en de omstandigheden waarin de vier Elite-lieden verschijnen "choquerend" en "onaanvaardbaar" zijn.
Gérald Marie blijft erbij dat het verhaal gemonteerd is met stukken die gaan over feiten en mensen die niets met Elite hebben te maken. In de grotendeels met een verborgen camera opgenomen documentaire geeft Marie de zogezegde fotograaf alias BBC-reporter Donal MacIntyre te verstaan dat hij er op uit is met kandidates voor de prestigieuze modellenwedstrijd Look of the Year seks te hebben. De doorsneeleeftijd van de deelneemsters is vijftien...
Op een ander moment wordt gefilmd hoe de directrice van inderdaad een ander bureau drugs verhandelt en bekent een Brits model dat ze zich daar bevoorraadt. Dat model, Carolyn Parks, is inmiddels ingeschreven voor een afkickprogramma. Maar Naomi Campbell, een van de fleurons van Elite, zou bezig zijn aan een ernstige evaluatie van haar relatie met Elite Europe.
Op de vraag of de documentaire hem getruceerd leek, antwoordde Gérald Marie: "Bij de montage is er gefoefeld, natuurlijk, er zijn uitspraken die niet ter zake doen bij de getoonde beelden."
Als het om een Franse zender was gegaan, had Marie al een klacht ingediend wegens laster. De Britse wetgeving lijkt hem voorlopig iets te ingewikkeld. Wordt vervolgd.

.

Nu in het nieuws