Tony Corsari is spelletjes beu

Print
Vraag een 50-plusser om één populaire tv-presentator uit de pionierstijd van de Vlaamse televisie op te noemen en tien tegen één is het antwoord: Tony Corsari. Intussen is André Parengh - want zo heet hij echt - 73 en geniet hij van zijn pensioen in Tienen, zijn geboortestad waar hij terug naartoe is gekomen na 45 jaar Brussel.
BR>Hoe brengt hij tegenwoordig zijn dagen door? "Ik heb gelukkig die stress niet meer van vroeger," zegt hij. "'s Morgens help ik wat in het huishouden, 's namiddags is het boodschappen doen, wandelen of op het voetbalveld zitten. 's Avonds is er wat schrijfwerk en daarna lezen of tv-kijken. Of wijn proeven. Ik ga vier keer per jaar op reis maar de laatste tijd valt dat wel eens tegen met al die vertragingen op de luchthavens."
Wat mag hij graag zien? "Om halfacht gaat het toestel aan. Dan bekijken mijn vrouw en ik eerst het nieuws op de RTBF, daarna op Canvas. Dan Ter Zake. Als er daarna nog een mooie film is of een interessante reportage kijk ik nog door. Quizzen en spelletjes ben ik beu. Het is altijd hetzelfde in een ander kleedje gestoken."
Wie van zijn opvolgers ziet hij graag bezig? "Je hebt de bende van Woestijnvis, dat zijn sterke kleppers. Zij hebben de stiel geleerd in improvisatietornooien en dat is een betere school voor televisie dan Studio Herman Teirlinck. Ook Koen Wauters is voortreffelijk."

100.000


Tony Corsari presenteerde tussen 1955 en 1964 tientallen shows, ondre meer de legendarische quiz 100.000 of niets, De Muziekkampioen en Eén tegen allen. Toen zette hij er plotseling een punt achter en trad de legende binnen.
Hij heeft van die beslissing nooit spijt gehad. Hij bouwde een loopbaan uit als ambtenaar bij het OCMW, waar hij eindigde als directeur-generaal. In de eerste helft van zijn leven had hij de twee gecombineerd: overdag ambtenaar in Brussel, 's avonds mensen entertainen in het land. Want televisie was maar één van zijn activiteiten.
In 1960, zijn recordjaar, deed hij 296 presentaties in alle mogelijke zalen van het land. Hij was ongelooflijk veelzijdig: hij kon zingen, sneltekenen, schilderen, speelde verscheidene muziekinstrumenten en was rad van tong. Dat is hij trouwens nog steeds.

.

Nu in het nieuws