Brasschaatse karateka's behoren tot Europese top

Karate
BR>BRASSCHAAT - De blauwe plekken zijn nog niet weggetrokken, de kneuzingen voelen ze nog, de blutsen en builen nog niet vergeten. De teleurstelling vanwege het gemiste goud is wel weg en heeft bij Christophe Van Schependom en Harald Van Driessche plaatsgemaakt voor tevredenheid. Tevredenheid over hun medaille op het Europees kampioenschap kyokushinkai of volcontactkarate. Tevredenheid ook omdat ze hun bondscoach, Stany Van Gestel, geen mooier afscheidsgeschenk konden geven.
Kyokushinkai is de hardste, meest realistische vorm van karate die er bestaat. Knock-downs en knock-outs zijn toegelaten, waardoor sommigen dit een barbaarse variante op het sportkarate noemen. Op internationaal niveau is het kyokushinkai een vorm van topsport waar techniek, talent en wilskracht het halen van de brute kracht.

Nipt


Dat bewijs leverde de Belgische nationale ploeg de jongste jaren steevast en Van Schependom onderstreepte dat afgelopen weekend tijdens het EK in het Spaanse Valencia nog maar eens. Winst tegen een Zwitser, een Engelsman, een Spanjaard en een Rus brachten hem in de finale waar hij nipt verloor van de Rus Maydan.
"Een glansprestatie, hij was er nog nooit zo dichtbij. Ik heb hem nog nooit zo sterk en zo vol zelfvertrouwen bezig gezien", vat bonds- en clubcoach Stany Van Gestel nog eens samen. "Net als Harald Van Driessche trouwens. Hij wordt derde in zijn typische stijl van 'alles geven.' Hagar de verschrikkelijke, zoals we hem noemen, heeft weer toegeslagen."
De drie andere Belgen in Valencia werden vroegtijdig uitgeschakeld: routinier Koen Spitaels in de tweede, Cindy Rousseau en Wim Eyckmans in de eerste ronde. Toch kijkt Van Gestel tevreden terug op dit EK, meteen voor hem het laatste. "Ik ben blij dat de atleten me zo'n afscheid hebben geschonken en mijn hart zal altijd bij het kyokushinkai blijven, maar ik kan een en ander niet meer combineren met mijn werk."

.

Nu in het nieuws