Vier federaties voor één sport

Print
Karate
BR>BRASSCHAAT - Het kyokushinkai of volcontact-karate, waarin Van Schependom en Van Driessche Europees zilver en brons behaalden, is immens populair, ook bij ons. Dat blijkt uit het feit dat er momenteel vier Belgische federaties met de promotie en verbreiding van deze harde karatestijl begaan zijn.
De vier waren ooit één grote federatie, maar de verschillende beleidsopties in het Verre Oosten hebben wereldwijd alle adepten uit mekaar geslagen. "Een spijtige zaak", vindt ook bondscoach Stany Van Gestel die nog stamt uit een tijd waarin kyokushinkai synoniem was voor één grote familie. "Maar er zijn op Belgisch vlak toenaderingspogingen in het belang van de atleten. Die willen trainen, leren, hun techniek bijschaven, wedstrijden doen. Van bondspolitiek trekken zij zich niets aan."
De Belgen doen het in het kyokushinkai in de vier federaties overigens uitstekend. Er zijn niet alleen de successen van de twee Antwerpenaars op het EK in Valencia. Ook Peggy Groesser kaapt internationaal regelmatig prijzen wegt. Ten slotte realiseren ook de Schotenaar Marcel Annemans en zijn aanhang mooie resultaten.
"Het zou knap zijn, mochten we ooit al onze topvechters terug samen kunnen brengen en aan alle organisaties laten deelnemen", besluit Van Gestel. Wishful thinking? "Misschien wel, maar er moet iemand zijn die er mee begint."

.

Nu in het nieuws