"Ik neem pas afscheid als ik de wereldtitel heb"

Print
Kickboksen
BR>BEERSE - Debby Urkens zal zich niet gauw vervelen. Vorige week vocht ze in Nederland haar 14de kickbokspartij en vanaf deze week bereidt de Kempense zich volop voor op de zogeheten ECO-Challenge, een uithoudingswedstrijd over 600km die volgend jaar in augustus in Borneo wordt gehouden.
"Of ik nu kickbokster ben of ECO-challengster? Ik weet het zelf nog niet, ik ben er nog niet uit", zegt de 26-jarige Urkens lachend. "Feit is dat de twee moeilijk te combineren zijn.
Ik won vorige week een kickbokspartij tegen de Nederlandse Petra Albers en kreeg aanbiedingen om in Japan te gaan vechten. Het was inmiddels anderhalf jaar geleden en ik heb nog altijd de Europese titel. Toch schuif ik het kickboksen nu even opzij om me volop op de ECO-Challenge toe te leggen."
De kans dat we Urkens dit jaar of volgend jaar nog in de ring zien, is dan ook zeer klein. "Ik combineer de twee graag, maar vraag me niet om te kiezen."

Survival


De voorbereiding op de ECO-Challenge-survivaltocht begint nu al. Dat is nodig, want gedurende elf dagen is het volledig Kempense team (met Debby en haar vriend Ludo Caethoven en Gelenaars Koen De Bie en Paul Heyns) helemaal op zichzelf aangewezen om een tocht van 600 kilometer door Borneo te maken. Een tocht met de fiets, te voet, de kajak: noem maar op.
"We zijn momenteel een duikopleiding aan het volgen. Het wordt een helse race", zegt Urkens, die twee jaar geleden in Marokko al met een Nederlands team deelnam en toen zestiende werd op een totaal van 54 ploegen. "Binnenkort beginnen we aan de conditie- en uithoudingstraining zodat we net tegen augustus kunnen pieken."
Naast de mentale en fysieke inzet, is er ook nog de financiële inzet. En die weegt bijzonder zwaar door. "De inschrijving alleen al kost een half miljoen en verder moet je zelf voor al je materiaal zorgen. De winnaar krijgt anderhalf miljoen, maar daar rekenen we niet op. Finishen zal voor ons al een hele opgave zijn."
Of Urkens nadien weer de ring instapt, weet ze nog niet. "Wellicht wel, mijn beste jaren moeten nog komen en vechten in Japan is toch weer een uitdaging. Ik heb overigens nog niet echt afscheid genomen van het kick- of thaiboksen. Ik wil nog wereldkampioene worden.
De titel is momenteel in het bezit van de Nederlandse Corinne Geeris, die vorige week tegen Daniëlla Somers voor de wereldtitel boksen kampte. Gewoon boksen zegt me niets, te veel kickboksters stappen over voor het geld, maar als ik Geeris nog eens kan uitdagen voor de wereldtitel thaiboksen, dan zal ik er staan."

.

Nu in het nieuws