"Altijd volle bak"

Ex-speler en jeugdtrainer André Boschmans snuift de sfeer van weleer

Bart Obbels

BR>

GEEL -

Statistieken van de Geelse ex-clubarchivaris Luc Kempen wijzen uit dat in het seizoen '73-'74 André Boschmans in de match Westerlo - Geel het eerste doelpunt scoorde dat meteen aan de basis lag van een 1-2 zege. "Die zal wel uitbundig gevierd zijn, want de derby's tegen Westerlo vormden ook toen het hoogtepunt van het seizoen", zegt André Boschmans die in de jaren zeventig het mooie weer maakte bij Geel en nu nog in de club actief is als jeugdtrainer van de knapen.

Boschmans was één van de spelers van eigen bodem die in het heldendom van het Leunen-stadion werden opgenomen. Hij maakte in de jaren zeventig de opgang mee van eerste provinciale naar derde nationale. "Louis en Staf Van Lommel, Charel Claes, Rob Verhulst... ach, ik zie al die mannen wel terug voor de ogen. Het was ook de tijd dat de 90 procent van de spelers afkomstig was uit eigen regio. Tegen Westerlo en Turnhout was het altijd volle bak. De rivaliteit laaide ook toen al hoog op, maar alles bleef sportief en na afloop verbroederden supporters van beide clubs."

"Het derbygevoel leefde toen wel meer bij de spelers. Als ik het Westerlo en Geel van de jaren negentig uitpluis, tel ik nog slechts een handvol jongens van eigen bodem. Maar ja, dat heeft ook veel te maken met het feit dat beide clubs inmiddels tot de top doorstootten. In dat opzicht is Geel misschien een beetje te snel gegroeid. Zowel organisatorisch als op sportief gebied moet er een inhaalbeweging gebeuren om te overleven in eerste klasse. De club heeft de fout gemaakt de overgang aan te durven met de ploeg die vorig seizoen in tweede klasse speelde. Inmiddels beseft iedereen dat ze zich beter hadden moeten wapenen. Ik weet ook wel dat het financieel haalbaar moet zijn. Ik houd niet van een fusie, maar ben wel voldoende realist om te beseffen dat een samensmelting meer mogelijkheden biedt."

Zaterdag kunnen wij die van Westel de mond snoeren voor zes maanden.

n André Boschmans

"Allez, met Benediktsson erbij zijn onze kansen om te overleven alweer verhoogd. Ik meen dat we ook zaterdag niet kansloos zijn. Velen vragen zich af of Geel rijp is voor Westerlo. Ik zeg dan altijd: in theorie niet, maar in een derby kan alles gebeuren. Geel geniet het voordeel dat het thuis speelt. De slechte staat van het veld zal er wel voor iets tussenzitten, maar alle ploegen hadden het hier toch moeilijk, of niet soms?"

"Of ik twintig jaar later nog in de ban ben van de spankracht van deze derby? Niet echt, maar het laat me niet onberoerd. Dat heeft veel te maken met mijn werkmakkers bij Alcatel. We zijn allemaal uit de buurt van Geel en Westerlo en dan weet je wel waarover we de jongste twee weken praatten en grapten. Tot nu toe mochten die van Westel de grootste bek opzetten. Daar kan vanaf zaterdag voor de komende zes maanden verandering in komen. Het zou me plezieren dat ik hen maandag eens kan begroeten met de woorden:

innige deelneming

.

Nu in het nieuws