"Alles is groter"

Chidi Nwanu startte 11 jaar geleden profcarrière bij bescheiden Westerlo
BR>EINDHOUT - Ruim 11 jaar geleden streek in Westerlo een Nigeriaanse voetballer neer. Eén van de velen die hun geluk zochten in België. Chidi Nwanu heeft het gevonden en bovendien is hij tijdens zijn decennium lange verblijf in ons land verknocht geraakt aan de Kempen.
"De manier waarop ik in 1988 kennis maakte met de voorzitter van Westerlo, René Gijbels, en de ontvangst die me daarbij te beurt viel, is een afspiegeling van de mentaliteit die hier heerst. Vriendelijk, gemoedelijk, warmhartig. Ik kwam vanuit Afrika - waar de zon het hele jaar door schijnt - terecht in een koud, regenachtig land. Ik kon eigenlijk kiezen: Duitsland of België. Ik ben blij dat ik voor het laatste heb geopteerd want de aanpassing aan het klimaat en de nieuwe omgeving zijn enorm vlot verlopen. Dankzij de mensen hier."
Chidi Nwanu (32 jaar) houdt maar niet op zijn medemens te loven en te prijzen. Een gevolg van het predikantenwerk dat hij nu met veel overtuiging vervult. "In iedereen schuilt iets goeds, dat is de boodschap die God altijd heeft verkondigd. Ik voel het als een plicht dat innerlijke, vaak sluimerende gevoel van liefde en vrede bij mensen naar boven te halen. Daarom trek ik er zowat ieder weekend op uit om Gods message te verkondigen. Daarnaast heb ik natuurlijk nog mijn dagelijkse job bij de firma Robberechts, de sponsor van tweedeklasser Turnhout. Er blijft dus nog weinig tijd over om me in het voetbal te verdiepen."
"Ik denk dat ik naar Geel ga kijken want ook God weet dat je eens moet ontspannen."
n Chidi Nwanu
Toch heeft Nwanu het spelletje nog niet volledig losgelaten. Hij volgt niet alleen de verrichtingen van zijn VC maar ook voor de resultaten van Diest, Beveren, Anderlecht, Sint-Truiden en het Nederlandse RKC Waalwijk heeft hij nog interesse. "Dat vind ik logisch; het zijn de teams waar ik ooit speelde. Bovendien ben ik nog maar twee jaar gestopt met competitievoetbal waardoor er geen sprake is van een generatiekloof. Maar van alle ploegen waar ik deel van uitmaakte, geniet Westerlo veruit de meeste aandacht. Enerzijds omdat ik er een mooie carrière startte, anderzijds omdat ik in de buurt woon en er na al die jaren een thuisgevoel heb aan overgehouden."
"Ik heb ondertussen ook al begrepen dat VC in niets meer is te vergelijken met de ploeg waarmee ik in derde klasse mijn loopbaan begon. Het is allemaal zoveel groter, zoveel indrukwekkender geworden. (lachend) Soms loop ik nog wel eens een speler uit mijn Westel-periode tegen het lijf en dan hebben we het over de goeie ouwe tijd. En of we nog zouden meekunnen met die gasten van nu op het hedendaagse niveau."
"Dat zaterdag de grote derby tegen Geel eraan komt, is ook mij niet ontgaan. Voor iedere Kempenaar wordt het een speciaal duel en, naargelang het kamp waarin je thuishoort, de match die absoluut niet mag worden verloren. De kans is groot dat ik naar de wedstrijd ga kijken want God weet ook dat je op tijd en stond moet ontspannen."

.

Nu in het nieuws