"Het EK is geen doel op zich"

Print
Veldlopen
BR>DUFFEL - Mieke Geens veroverde vorige zondag in Roeselare een plaats in de ploeg voor het Europees veldloopkampioenschap. Vrij verrassend omdat de 17-jarige atlete uit Sint-Katelijne-Waver het moest opnemen tegen de twee jaar oudere seniores Kim Offergeld, Veerle Vanderheyden en Melissa Benoumeur.
Om het Europees viertal compleet te maken, werd vooral rekening gehouden met Xenia Luxem, de Merksemse aanvoerster van de CrossCup. Geens was niet echt tweede keus, maar buiten een vijfde plaats in Margate - nipt voor scholiere Evelien Hofmans - kon zij geen recente crossreferenties voorleggen. Wel een Vlaamse titel en een toptijd op de 800 meter, wel een EYOD-titel en een Belgische scholierentitel, maar in dit winterseizoen nog geen opzienbarend veldloopresultaat.
"Dat was ook niet de bedoeling", aldus de dochter van de Duffelse trainster Ingrid Hannes. "Ik beschouwde het veldlopen als een voorbereiding op het volgende pisteseizoen, waarin een deelname aan het WK voor juniores centraal staat. Goede crossresultaten, laat staan een selectie voor het EK, waren geen doel op zich. De tweede plaats in Roeselare was een grote verrassing, ook voor mij, maar verandert niets aan de planning. Ik zal in Slovenië de nationale kleuren zo goed mogelijk verdedigen, maar ik blijf mikken op de zomer van 2000."
De zusters Ursulinen doen alvast hun duit in het zakje. Geens, laatstejaars wetenschappen-wiskunde in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, mist door het EK drie examens maar krijgt van de schooldirectie toestemming om die later af te leggen.

.

Nu in het nieuws