De halve eeuw is rond

Vijftig jaar geleden trad Pitzemburg toe tot de Belgische Basketbalbond

BR>

MECHELEN -

Vorige zomer was het vijftig jaar geleden dat Pitzemburg aansloot bij de Belgische Basketbalbond. De club was ontstaan uit een na de bevrijding opgerichte vriendenkring van oud-leerlingen van het Mechels atheneum, die tijdens de oorlogsjaren in de school basketbal speelden.

Pitzemburg

De kalenders wezen 29 juli 1949 toen Pitzemburg bij de Belgische Basketbalbond geregistreerd werd onder het nummer 459. Een vriendenkring van oud-leerlingen van het atheneum Pitzemburg speelde na de oorlog basketbal, onder meer tegen in Hofstade gekazerneerde Amerikaanse soldaten.

Dat alles en een overzicht van gouden en minder glorierijke jaren kwamen in deze kolommen al aan bod toen die vijftig seizoenen voleindigd werden. De werkgroep

Pitz 50

, onder het voorzitterschap van Jos Nys, spreidde de viering over het hele jaar 1999 uit. In het S.I.T.O. werd een wedstrijd georganiseerd om een logo te ontwerpen. Verschillende generaties werden de voorbije maanden samengebracht, onder meer de vrouwenploeg die 25 jaar geleden de Belgische bekerfinale speelde.

Een hoogtepunt vormden begin juni de

24 uren van Pitzemburg

. Pitzemburg won toen tien aansluitende wedstrijden tegen tien Mechelse clubs. Ook de wedstrijd tussen oude gloriën van Pitzemburg en Racing trok veel belangstelling. Tijdens een ontvangst op het Mechels stadhuis kreeg Pitzemburg van de K.B.B.B. de bondsplaket overhandigd en mag nu ook de vermelding 'koninklijk' in de naam voeren.

Vijftigste nacht

Een jaar vieren wordt begin januari 2000 afgesloten met een receptie. Gewerkt wordt nog aan een jubileumboek en een tentoonstelling

50 jaar Pitzemburg

. Maar eerst volgt een drukke decembermaand. Na Bill Varner vorige week, is Sinterklaas zondag de eregast voor de thuiswedstrijd tegen Soba. Op dinsdag 21 december spelen Pitz-vaders en -moeders hun wedstrijden, en zondag 26 december, na de finale van de stadsbeker tussen Scheppers en Berkenhof, is een wedstrijd geprogrammeerd tussen Pitzemburg en Telindus Racing Antwerpen.

Korterbij nog is de

50ste Nacht van Pitzemburg

. Die heeft nu zaterdag plaats in de nieuwe stadsfeestzaal aan de Botermarkt.

Nu in het nieuws