"Brons mocht ons niet ontglippen"

Ju-jitsu

K.C.

BR>

ZWIJNDRECHT -

Op het EK duo- en fighting system in het Engelse Leeds hebben de Belgische jutsoka's aansluiting gevonden met de top. Ze keerden met drie bronzen plakken huiswaarts. Naast Sammy Loussef (fighting) en het mannenduo Wim Kersemans-Tom Jacobs nam ook het Wase vrouwenduo Vanessa Van De Vijver-Sandy Van Landeghem, net als op het WK '98 in Berlijn, plaats op het derde schavotje.

"De loting viel nochtans niet mee", zegt Van de Vijver. "We kwamen onmiddellijk uit tegen Frankrijk, waar we vorig jaar nog van verloren. Dat we er sindsdien door de goede begeleiding van het trainersduo Verbraeken-Van Waes zijn op vooruitgegaan, bewijst onze winst met acht punten."

"Vervolgens kregen we Nederland voorgeschoteld", gaat partner Van Landeghem verder. "We waren duidelijk aan elkaar gewaagd. Op zo'n moment hangt alles van de smaak van de jury af. Uiteindelijk moesten we met één luttel puntje het hoofd buigen. Ondanks die kleine opdoffer hebben we de concentratie bewaard en in de herkansing tegen vice-wereldkampioen Duitsland nog eens alles gegeven. Brons mocht ons niet ontglippen."

Voor de mensen in de entourage van de nationale ploeg is de medaille van het duo goud waard. Vooral voor de manier en de korte tijd waarop Van De Vijver zich na een zware blessure terug naar het hoogste niveau heeft gewerkt. "Tijdens de wedstrijd zelf ondervond ik er niet veel hinder van. Op dat moment ben je met andere dingen bezig. Op het einde van het tornooi begon het wel zwaar te worden. Wellicht heb ik mijn voet een beetje overbelast, maar ik neem nu voldoende rust om alles te laten helen."

Vanessa en Sandy hopen in de toekomst nog beter te doen. Misschien zit er volgend jaar op het WK in Denemarken wel een titel in. "We willen er ons in ieder geval opnieuw mengen in het debat der medailles", kijkt Sandy vooruit. "Het sterke thuisland kloppen wordt wel zeer moeilijk, maar het onderlinge verschil is niet zo groot meer."

"Op dit niveau hangt alles af van details", benadrukt Vanessa. "Technisch scoren we vrij goed, al kan het natuurlijk altijd beter. Bovendien kunnen we nog aan kracht winnen."

Nu in het nieuws