"Er staat een Europees record polstokspringen op mijn naam"

Print
Veelzijdigheid helpt Ingeborg Marx bij snelle aanpassing aan gewichtheffen
BR>LEBBEKE - Ingeborg Marx heeft alles om tevreden te zijn. Na amper tien maanden gewichtheffen behoort de Lebbeekse atlete al tot de wereldtop. Op het WK in Athene vorige week haalde ze de olympische limiet. Een eerste stap naar het uiteindelijke doel: de Olympische Spelen in Sydney.
Gewichtheffen
"De 190 kilogram die ik in Athene boven mijn hoofd tilde had ik als doel vooropgesteld. Ik ben dus tevreden", geeft Marx toe. Op training had ze nochtans al meer getild, maar de laatste weken van haar voorbereiding verliepen niet geheel naar wens.
"Een zona, gevolgd door rugpijn, zorgde in de ultieme weken voor het WK voor wat conditionele achterstand. Op dat moment kon ik gelukkig op de volle steun van trainer Georges Fauquez rekenen." De man uit Charleroi, bij wie ze dagelijks aan de techniek werkt, trok haar uiteindelijk over de streep.
"Nu moest ik me met een tiende plaats (-58kg) tevreden stellen, maar zonder rugproblemen was ik beslist enkele plaatsjes hoger geëindigd. Nadat ik eerder dit seizoen op het Europees kampioenschap net naast het podium viel, eindigde ik nu als tweede Europeaan. Het is dus duidelijk dat ik erop vooruitga."

Powerliften


En of de nu 29-jarige erop vooruitgaat. Amper tien maanden geleden stapte ze de wereld van het gewichtheffen binnen. Nu behoort ze al tot de top in deze stoere wereld. "Al van in mijn jeugdjaren ben ik voortdurend met sport bezig. Eerst deed ik olympisch turnen, later atletiek. In het polsstokspringen heb ik nog altijd een Europees record achter mijn naam staan. Ook jumping stond een tijdlang op mijn favorietenlijstje. Nadien kwam het powerliften."
"Daarin werd ik zeven keer Europees kampioene en één keer wereldkampioene. Bovendien ben ik nog altijd wereldrecordhoudster. Aan deze sport dank ik de kracht die ik nodig heb om te stoten. Mijn 110kg die ik in Athene stootte, is niet mis. Toch is powerliften niet echt vergelijkbaar met gewichtheffen. Bij gewichtheffen komt er nog meer techniek kijken. De brute kracht had ik uit het powerliften, de explosiviteit om de gewichten omhoog te krijgen haal ik uit mijn atletiekcarrière. Nu nog de techniek op punt stellen en in Sydney moet een mooie ereplaats tot de mogelijkheden behoren."
"Vooraleer het zover is moet ik mijn definitieve selectie nog eenmaal verdienen. Het liefst wil ik die al behalen tijdens de Europese Unie Cup in Parijs in februari. Eens ik dat definitieve ticket op zak heb, kan ik rustig naar de Spelen toewerken."

.

Nu in het nieuws