Deburghgraeve zoekt olympische limiet

Print
Zwemmen
BR>SAN ANTONIO - Minder dan tien maanden voor de Spelen doet Fred Deburghgraeve vandaag een eerste gooi naar de olympische limiet op de Open Amerikaanse kampioenschappen in het Texaanse San Antonio. Zijn voorbereiding pakte hij anders aan om de sleur uit de training te bannen.
"Ik zwem op training ongeveer tien uur minder per week dan vroeger. Daarmee is de garbage yardage (het ellendige kilometervreten, nvdr) weggewerkt. In de vrijgekomen uren doe ik wat anders. Ik ga joggen, skeeleren, doe aan squash en fitness", aldus Deburghgraeve.
Deburghgraeve heeft nog een goede remedie tegen de eentonigheid: zijn zoontje. "Het scheelt een stuk slaap, omdat je bij zo een eerste baby van het minste geruchtje wakker schrikt. Zo een kleine, dat is iets helemaal anders dan een gouden medaille."
Toch probeert hij als eerste Belg een tweede achtereenvolgende keer een (individuele) gouden medaille te halen, maar zo ver is hij nog niet. Hij moet zich eerst nog kwalificeren. De limiet voor de 100m schoolslag is door het BOIC op 1'02"86 vastgelegd. Zijn wereldrecord staat meer dan twee seconden scherper, maar dit jaar kwam hij nog niet verder dan 1'04"75 in Toulouse.
Intussen heeft de concurrentie niet stilgezeten. Zal hij straks nog genoeg hebben aan zijn prestatie van Atlanta om goud te pakken in Sydney? "Ik weet dat de concurrentie werkt, maar dat houdt mij niet bezig. Het niveau halen van Atlanta is als opdracht zwaar genoeg, maar ik denk wel dat het zal volstaan."
Deze eerste belangrijke wedstrijd is er voor hem geen van alles of niets. "De limiet is haalbaar, maar niets moét. Lukt het niet, dan zijn er in april bijvoorbeeld nog de Spaanse open kampioenschappen."
In het uiterste geval kan hij nog mikken op de Europese kampioenschappen, die in juli nog in Helsinki plaatsvinden en waar een finaleplaats volstaat voor een olympische selectie. Dat wil de West-Vlaming liever vermijden, want als hij voor het EK moet pieken, ligt dat slecht in zijn olympische voorbereiding. Al moet hij volgens de BOIC-normen strikt genomen twee keer de limiet (1'02"86) realiseren en is een Europese finale gemakkelijker te halen.
"Maar ik hoop dat één keer volstaat", verdedigt coach Gaastra zijn pupil.

.

Nu in het nieuws