"Wij bedriegen onszelf niet"

Urbain Haesaert, directeur opleidingen van Germinal Beerschot, hecht geen belang aan resultaten jeugdploegen

Steven Tuyls

BR>

EKEREN -

"Ik heb mijn actieve trainersperiode afgesloten. Voorgoed, ik wil niet sterven op het voetbalveld." Urbain Haesaert besloot zowat een jaar geleden de trainingsvelden en dug-outs in te ruilen voor bureaus en vergaderzalen. De 58-jarige inwoner van Waasmunster nam de opdracht aan om de jeugdschool van Germinal Beerschot op poten te zetten. Na maanden arbeid blikt hij tevreden terug. "Germinal Beerschot kijkt niet naar de resultaten van de jeugdploegen. Wij bedriegen onszelf niet."

Gazet van Antwerpen: Op het hoogste niveau lijkt de fusie tussen Germinal en Beerschot rimpelloos te zijn verlopen. Hoe verliep dat proces in de jeugdploegen?

Haesaert:

Goed, maar het was een titanenwerk. In de periode maart-april moesten we 561 jonge spelertjes beoordelen of ze voldeden voor de nationale jeugdploegen van Germinal Beerschot. We lieten ze beoordelen door verscheidene trainers: één van Germinal, één van Beerschot, de trainer van het elftal en soms ikzelf. Al die mensen moesten zich vrijmaken om die trainingen en wedstrijden te bekijken, het was hier een echte heksenketel. Uiteindelijk selecteerden we 176 spelers en haalden we er veertig van andere clubs. De anderen vielen af naar de provinciale en gewestelijke jeugd op het Wilrijkse Plein. Achteraf bleek dat we hun mogelijkheden goed ingeschat hadden. Slechts af en toe bonkt een spelertje uit de gewestelijke jeugd op de poort van de nationale jeugdploegen. De foutmarge bedraagt één procent.

Jullie schaffen de gewestelijke jeugd niet af, zoals enkele profclubs al gedaan hebben?

Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar het is niet onze bedoeling. Vergeet niet dat de talenten dáár geboren worden. Wij respecteren de gewestelijke jeugd, net zoals we dat met de

kleine

clubs doen. Hun ondergang zou de dood van het Belgisch voetbal betekenen. Germinal Beerschot probeert een samenwerking met de regionale clubs op te zetten. Als wij een speler weghalen bij een club waarmee we een overeenkomst hebben, proberen we het zo op te lossen dat die club daar wat aan heeft. We plegen geen roofbouw op ze. Maar ook zij hebben veel aan ons. De spelers die niet het eerste elftal halen, kunnen terecht bij de clubs uit de regio. Zo profiteren deze verenigingen ook van onze opleiding.

Jullie spenderen een groot budget aan de jeugd.

Germinal Beerschot koos er bewust voor om de A-kern tot twintig spelers te beperken. Andere clubs besteden miljoenen franken aan loon, appartement en auto van 28 voetballers. Wat is het rendement van nummer twintig tot 28? Niks. Bovendien belemmert deze groep de doorstroming van de beloften. Daarom besloot het bestuur dat geld te investeren in de jeugdopleiding. Hoeveel? Wel, we hebben het budget van 20 miljoen al ruim overschreden.

Naar Belgische normen is dat heel wat.

Akkoord. Maar we moesten de accomodatie helemaal aanpassen. We legden een speciale sprintvloer aan van een half miljoen. In totaal kostten de verbouwingen aan het Veltwijckpark 4,5 miljoen. Daarnaast trokken we veertig spelers en 27 trainers aan. Die jonge gasten kosten geld, hé.

Maar ze komen hier niet om

zomaar eventjes te shotten

. Ze krijgen hier een professionele opleiding. De beloften trainen twaalf keer per week, geen enkele buitenlandse club oefent zo intensief. Minstens driemaal per week werken ze binnen aan kracht en snelheid. Explosiviteit is namelijk een belangrijke eigenschap in het moderne voetbal. Patrick Steyaert, onze osteopaat-kinesist, stelt voor elke speler, vanaf de scholieren, een individueel programma op.

Dokter Kris Goossens zorgt voor constante medische begeleiding, neemt bloedstalen en onderbouwt alles op wetenschappelijke basis. Die spelers hebben studio's ter beschikking om te rusten. We voeren gesprekken met grote ondernemingen bedrijven, zoals

Nutricia

, dat ons wetenschappelijk zal bijstaan met sportvoeding. Het bedrijf levert ons een nieuw assortiment dranken, gebaseerd op moedermelk. Naar verluidt hebben die een geweldige uitwerking. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

"Jonge buitenspelers moeten leren dribbelen, ook al verliezen we daardoor enkele matchen."

Urbain Haesaert

Maar de uitslagen op het veld blijven het belangrijkst.

Fout! Resultaten van jeugdploegen spelen geen cruciale rol. Spelers moeten altijd willen winnen, maar opleiden staat steeds bovenaan. Germinal Beerschot laat geen oudere spelers naar jongere leeftijdscategorieën afzakken, gewoon om te winnen. We bedriegen onszelf niet, hé. Wij laten spelertjes zelfs meespelen met een oudere groep om ze te laten wennen aan het niveau. We beschikken over een sterke kadetten- en miniemenploeg. De knapenploeg had makkelijk kampioen kunnen worden, maar ze eindigt tweede omdat we de beste elementen met de scholieren lieten meedoen. Vlak voor de topper tegen Charleroi vroeg de trainer me de beste ploeg mee te nemen, maar ik weigerde. Bovendien hanteren alle ploegen hetzelfde systeem: het aanvallende 3-4-3 van Ajax. Jonge verdedigers moeten leren man-op-man te spelen, jonge buitenspelers moeten leren dribbelen, ook al verliezen we daardoor enkele matchen. Dat betekent niet dat het eerste elftal dezelfde tactiek moet hanteren. Ook in een ander systeem plukken ze de vruchten van zo'n opleiding.

Nu in het nieuws