Wet gaat boven UCI-reglement

LAUSANNE -

Indien Frank Vandenbroucke dat echt wil, zal zelfs de beste advocaat hem niet bij Cofidis kunnen houden. Bij de Internationale Wielerunie (UCI) heeft men daarover weinig twijfels.

BR>Er zijn immers een aantal voorgaanden. Onder andere met Vandenbroucke zelf, toen die van Lotto naar Mapei wilde. En vorig jaar toen de Spaanse wielerwereld op zijn kop stond voor een tussentijdse contractverbreking door Santiago Blanco bij Banesto.

Blanco, tot dan in Spanje beschouwd als een supertalent dat Miguel Indurain zou opvolgen, zag het plots bij Banesto niet meer zitten en wilde voor veel geld naar Vitalicio.

Banesto ging niet akkoord, maar Blanco stapte naar de rechter en die liet weten dat Banesto geen kans maakte: een werknemer mag een arbeidsovereenkomst verbreken indien hij een redelijke schadeloosstelling betaalt.

Dat hadden andere rechters voordien ook al gedaan, o.a. toen Eric Vanderaerden van Aernoudt naar Peter Post wilde en toen Wilfried Nelissen het niet meer zag zitten bij Weinmann. Ook zij haalden hun gelijk.

Een UCI-topman: "Zomaar je sponsor verlaten en elders gaan rijden kan natuurlijk niet. In ons reglement staat, dat wij ons akkoord moeten geven over zo'n transfer. Meestal gebeurt dat zonder problemen, wij liggen niet dwars wanneer de drie partijen akkoord gaan.

Dit is niet onze eerste

ontmoeting

met Vandenbroucke. Toen hij weg wilde bij Lotto, zijn wij bij die zaak betrokken. Wij steunden de Nationale Loterij. Tot we hoorden dat de rechtbank de wet zou toepassen en die gaat boven ons reglement. Uiteindelijk is het toen niet tot een uitspraak gekomen, omdat Lotto en Mapei een overeenkomst bereikten."

Dat laatste zit er tussen Cofidis en de alsnog onbekende derde partner (ONCE?) duidelijk niet in. Zodat VdB wel naar de rechtbank zal moeten, wil hij zijn contract bij Cofidis verbreken. Maar dat is binnen de Europese arbeidswetgeving geen onoverkomelijke hindernis.

Nu in het nieuws