"VdB springt in het duister"

Frank Vandenbroucke weet volgens zaakwaarnemers nog niet waar hij naartoe trekt

BR>

VERNEUIL-SUR-HAVRE/LEUVEN -

Consternatie woensdagmorgen in Marcq en Baroeul waar de Belgische renners van Cofidis verzamelden voor een stage in Normandië. Iedereen was er, behalve Frank Vandenbroucke. Manager Alain Bondue belde tientallen keren naar Ploegsteert, maar kreeg geen antwoord. Logisch: Vandenbroucke wil Bondue niet meer zien, wil van Cofidis niets meer horen. Hij heeft gisteren zijn ontslagbrief verstuurd.

Meer dan een half jaar nadat Vandenbroucke op tien mei in Parijs werd ondervraagd als getuige in de zaak tegen dopingdokter

Mabuse

Sainz en daarvoor door zijn werkgever ruim zestig dagen werd geschorst, noemt VdB die beslissing van Cofidis

een zeer zware fout

. Hij ondervindt hiervan naar eigen zeggen

onherstelbare schade

, ook omdat Cofidis zich naderhand niet eens heeft verontschuldigd. Bovendien wil Frank niet het risico lopen dat zijn grote doel voor 2000, de Ronde van Frankrijk, in gevaar wordt gebracht door een ploeg die hem niet meer ligt.

"Ik fiets niet langer voor een team dat de grondregels van het recht schendt en zijn werknemers respectloos behandelt", aldus Vandenbroucke.

"Waar hebben wij hem schade toegebracht? Hij heeft nooit iets tegen zijn zin moeten doen."

Alain Bondue

Cofidis-manager Alain Bondue werd koud gepakt. Toen we hem woensdagmiddag aan de gsm kregen, reed hij bijna tegen de vangrail van de snelweg richting Normandië.

"Ik val uit de lucht. Ik vond het wel eigenaardig dat Frank niet op de afspraak was, maar zo snel maak ik me over hem niet meer ongerust. Dat hij bij ons weg wil is totaal nieuw voor mij, daarover heeft hij met mij nooit gesproken. Trouwens, de reden die hij opgeeft is lachwekkend. Op de persconferentie die hij gaf bij het begin van zijn schorsing, heeft hij gezegd dat hij die ingreep van de sponsor normaal vond. En nadien heeft hij nog wekenlang in onze trui gereden. Waar hebben wij hem dan schade toegebracht? Hij heeft nooit iets tegen zijn zin moeten doen, hij is altijd perfect betaald.

Wanneer ik hem het laatst heb gesproken? Vorige week dinsdag, na ontelbare keren proberen, kreeg ik hem aan de telefoon. Hij was niet veel van zeggen, we zouden alles wel bepraten tijdens de stage, zei hij."

Daar komt dus niets van. Bij Cofidis had men gisteren andere zorgen. De advocaten van de firma werden opgetrommeld en vergaderden urenlang over te nemen maatregelen. "Wij komen al onze contracten na tegenover de andere Vlaamse renners", aldus Bondue, "maar het zal duidelijk zijn dat we ten aanval trekken tegen Vandenbroucke."

Die heeft daar niet op gewacht. Terwijl Frank zelf niet thuis gaf, lieten zijn Leuvense zaakwaarnemers van

Sport Entertainment Managment

(SEM) weten dat zij een schadeclaim indienen tegen Cofidis. "Omdat Frank zowel menselijk, financieel (geen premies) als sportief (geen Wereldbeker) zou geschaad zijn door de schorsing."

Cofidis had daar volgens SEM geen enkele rechtsgrond voor. Noch in het contract met de renner, noch in het anti-dopingscharter tussen wielerploegen staat zo'n sanctie aangegeven. "Dit laatste stipuleert dat als de ploegleiding dopinggebruik bij een van haar renners vermoedt, ze aan het gerecht bijkomende onderzoeksdaden kan vragen. Zolang de schuld niet bewezen is, laat dit charter geenszins toe over te gaan tot ontslag."

Bij SEM is men er daarom vrij gerust in, dat de UCI de overgang naar een andere ploeg geen strobreed in de weg zal leggen.

Welke die andere ploeg zal zijn?

Paul De Geyter van SEM: "Er zijn nergens gesprekken gevoerd, er is nergens een contract getekend. VdB springt in het duister, hij weet momenteel echt niet waar hij naartoe gaat."

Dat kan. Her en der wordt wel de naam ONCE genoemd, maar Spaanse journalisten melden dat daarvan momenteel geen sprake is.

Nu in het nieuws