Oekraïne bederft Bayers feestje

Oost-Europeanen leggen al in eerste helft zege vast

Marc Vermeiren

BR>

ROESELARE -

De Belgian Lions konden zich dit keer niet meer herstellen van een nieuwe mislukte start en lagen al na de eerste helft in een verloren positie tegen het degelijke Oekraïne, dat het feestje voor de afscheidnemende Ronny Bayer duchtig kwam bederven. Ook na die ontnuchterende avond hield bondscoach Tony Van den Bosch het optimisme hoog. "Als we beter zouden starten en we volledig zouden zijn, kunnen we zo'n ploeg aan."

Basketbal Kwalificatie EK 2001

België 51

Oekraïne 64

De aanvangsfase verliep even dramatisch als een week eerder tegen Macedonië. Door een Belgische nul op vier snelde Oekraïne al meteen weg naar 0-9. Na vier minuten scoorde Eric Struelens pas de eerste korf voor de Lions, maar de niet volledig herstelde Brusselaar verdween snel uit de kamp. Een opeenstapeling van mislukte doelpogingen noopten de thuisploeg al meteen tot een lange achtervolging. Inside hadden de Belgen niets te zeggen tegen de meer atletische mannetjesputters van Oekraïne. Bovendien lieten de Lions ook de makkelijkere kansen liggen.

Tegen Macedonië, drijvend op de scores van één man, geraakten de Belgen nog in de eerste helft opnieuw in de wedstrijd. Het veel homogenere Oekraïne hield zijn tegenstander evenwel moeiteloos op afstand. De mannen van coach Ryzhov vonden vlot de openstaande maat terwijl het voor de Lions tegen de sterke bezoekende verdediging moeizaam zoeken was naar open shots. Een ruststand van 21-35, na een 7 op 31, bood nog weinig hoop op herstel.

De calvarietocht zette zich aanvankelijk ook in de tweede helft door. Oekraïne werkte aan een nog hoger percentage af, zodat het verschil bleef oplopen. Vijf minuten ver in die tweede periode waren de degelijke bezoekers 24 punten weggesneld: 25-47. Een opflakkering, met twee bommen van Loridon, een score van Goethals en een luidtoegejuichte uitbraak van Bayer, plezierde vooral de enthousiaste aanhang in Roeselare, maar verontrustte de voormalige Sovjet-republiek geenszins. Oekraïne kreeg de kamp snel weer onder controle en hield de kloof lang in de buurt van de twintig punten. Jaumin en Goethals brachten in de slotminuten de stand nog tot aanvaardbaardere proporties terug: 51-64.

BELGIE

Jaumin 14, Struelens 3, Cleymans 5, Bayer 5, Lauwers 4, Dupont 2, Loridon 9, Goethals 11, Vanhaele 0, Lambrecht 0.

OEKRAINE

Yevstratenko -, Rayevskyy -, Yailo 15, Molchanov 2, Kharchenko 8, Khryapa 10, Khizhnyak 0, Lochmanchuk 14, Medvedenko 12, Bazelevskyy 3.

Nu in het nieuws