Gevaert vermindert belang in Holzmann naar 10 procent

Print
Het Duitse bouwbedrijf Holzmann heeft zijn aangekondigde kapitaalherstructurering op de rails. Indien alle modaliteiten van de operatie in de komende jaren worden gerespecteerd, zal de participatie van de Vlaamse holding Gevaert in het bedrijf verwateren van nu 30% tot 10%.
BR>Frankfurt werkt hard aan de heropbouw van het bijna failliete Holzmann. De Duitse overheid schoot in laatste instantie ter hulp met 250 miljoen Duitse mark staatsgaranties. Dat leverde kanselier Schröder flink wat kritiek op, maar het engagement van de overheid heeft ook de privébanken opnieuw over de streep getrokken.
De herstructurering van het kapitaal zal in twee fasen verlopen. Eerst komt er een kapitaalvermindering van 148 miljoen euro tot nog slechts 5,7 miljoen euro. Daarna komt er een kapitaalverhoging van 5,7 miljoen euro tot 13,3 miljoen euro. De grootste aandeelhouder van het bedrijf, de Vlaamse holding Gevaert, had eerder al aangekondigd dat het niet intekent op de kapitaalverhoging. Daardoor zal de participatie van Gevaert verwateren tot nog zowat 12%.
Omdat er nadien ook nog eens een pakket converteerbare obligaties worden uitgegeven die uiterlijk in 2003 kunnen worden omgezet in aandelen-Holzmann zal de participatie van Gevaert in dat jaar verder krimpen tot 10%.

Schok


Bij Gevaert zelf is de rust ondertussen teruggekeerd. Na de schok van het dreigende faillissement wordt verder gewerkt aan de implementatie van de strategie. Topman Marc Francken vangt de kritiek aan het adres van zijn maatschappij rustig op. Of dit inderdaad een annus horribilis is voor Gevaert? Francken: "Ik heb mijn werknemers er altijd voor gewaarschuwd dat de momenten van glorie de gevaarlijkste zijn. Verleden jaar hebben wij na de operatie KBC de mooiste resultaten gerealiseerd uit de geschiedenis van deze groep. We waren toen in de zevende hemel. We staan vandaag opnieuw met beide voeten op de grond."

.

Nu in het nieuws