Acrotech leeft van hoogtewerken

Ze hebben het nieuwe logo van KBC op de Boerentoren in Antwerpen geplaatst, ze daalden af in de liftkokers van het Brusselse Berlaymontgebouw en ze hebben het kruis op St. Jan Evangelist in Wilrijk hersteld. De jongens van Acrotech hebben altijd veel bekijks wanneer ze een van hun spectaculaire acties ontplooien. "Wij doen aan

rope access

", zegt Gregor Van Den Eynden. "Vrij vertaald: wij verzorgen industrieel hoogtewerk met touwtechnieken."

BR>Van Den Eynden zette in juli verleden jaar samen met Sofie De Baerdemaeker een eigen bedrijfje op. Nauwelijks anderhalf jaar later werken ze al met zeven man. "Wij hebben in feite in één jaar de evolutie doorgemaakt die een beginnende schilder op tien jaar zou realiseren", zegt Van Den Eynde.

"Het gaat ontzettend snel. Weet je, als ik op zo in Brussel of Antwerpen hoog in de touwen hang en ik kijk om me heen, dan durf ik gerust stellen dat er in de brede omgeving nog maar weinig torens zijn die wij niet beklommen hebben."

Acrotech kreeg door de Koning Boudewijnstichting een beurs toegekend uit het Fonds Jonge Ondernemers. Het fonds werd destijds opgezet om startende ondernemers te begeleiden bij hun eerste stappen in het financieel-economische landschap.

Sofie De Baerdemaeker nam bij de inschrijving in het handelsregister van Acrotech contact op met de Boudewijnstichting. "Mij ging het er vooral om dat wij geen duidelijk wettelijk kader hadden bij de uittekening van onze eigenlijke activiteiten", zegt ze. "Wanneer wij ergens een opdracht binnenhalen zijn we soms lassers, dan weer metsers of metaalbewerkers. Wij doen in feite 35 beroepen tegelijk. Indien we vanuit de stichting advies kunnen krijgen die ons werkterrein beter afbakent, zijn we al een hele stap vooruit."

Als beginnend ondernemer heb je het hoe dan ook niet gemakkelijk. Je bent allicht goed in wat je concreet doet, maar er komt ook heel wat meer bij kijken. Bv. de financiering van de zaak. Doe je die uit eigen middelen, of ga je lenen bij de banken? Van Den Eynden is formeel: "Ik ben van nature heel voorzichtig. Wij zijn begonnen met eigen middelen. Ik wil de zaken goed in handen houden."

Dit neemt niet weg dat de snelle expansie van de zaak toch al verscheidene honderdduizenden frank aan investeringen heeft opgeslorpt. Daar staan niet altijd even vlotte betalingen van de klanten tegenover. Vooral grote bedrijven doen vaak nogal moeilijk. Ze gaan tot de uiterste limiet en durven vaak bijkomende specificaties vragen bij de rekeningen om op die manier extra uitstel te krijgen. Als klein bedrijfje heb je meteen het nakijken."

Gazet van Antwerpen: U wordt al eens versleten voor alpinist. Hebt u het daar moeilijk mee?

Gregor Van Den Eynden:

Alles is weliswaar gegroeid uit mijn hobby, het bergbeklimmen, maar er komt onvoorstelbaar meer bij kijken. Het gaat ons vooral om de bijna wetenschappelijke omkadering van ons industrieel klimwerk. Rope access is een technologie die heel erg ontwikkeld is en die bv. vooraf heel wat planning vereist. Veiligheid is een van onze absolute prioriteiten.

Stellingbedrijven

De traditionele stellingbedrijven en kraanondernemingen zien jullie niet graag komen?

Ten onrechte. Wij gaan helemaal hun terrein niet op. Wij zijn geen concurrent voor een stellingbedrijf dat betrokken wordt bij bv. een langlopende gevelrestauratie. Wij doen individuele punctuele acties, waarmee bedrijven veel geld kunnen uitsparen. Het zou de KBC heel wat meer hebben gekost indien ze een kraan hadden moeten vorderen voor de installatie van het logo op de Boerentoren.

Het bedrijf groeit ondertussen uit zijn voegen.

Sofie De Baerdemaeker:

Elk kwartaal verdubbelen we onze omzet. Dat mogen we niet uit de hand laten lopen. De groei van onze klantenbasis moet ook op administratief vlak professioneel worden omkaderd.

Het Fonds Jonge Ondernemers van de Koning Boudewijnstichting kende dit jaar 18 jonge ondernemers een beurs toe. Onder hen ook Bert De Beuckeleer (Lier, consultant), Frans Dekens (Antwerpen, servicebedrijf), Jan Soers en Rik Zweegers (Hasselt, voedingssector), Jos Plas (Dilbeek, multimedia), Marcel Aerts en Karel Verschuere (Ardooie, consultant), Rodrigue Debouver (Tielt, recyclage) en Werner Coppye, Lud De Gheselle en Geert Palmer (Brussel, energiesector).

Nu in het nieuws