Menselijk chromosoom voor het eerst ontcijferd

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd de structuur van een menselijk chromosoom te ontcijferen. De resultaten staan in de jongste editie van het Brits wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ian Dunham van het Sanger Centre (Cambridge) en zijn Amerikaanse, Japanse en Zweedse collega's, publiceren in Nature de eerste genetische sequentie van de quasi totaliteit van het chromosoom 22, een van de kleinste menselijke chromosomen. Enkel het chromosoom 21, dat tot monogolisme leidt, is nog kleiner.

Belga

BR>Deze wetenschappelijke primeur concretiseert de inspanningen die sedert tien jaar op wereldvlak worden ondernomen om de inhoud van de 23 paar chromosomen van het menselijke genoom (22 plus het X en Y chromosoom dat het geslacht bepaalt) te ontcijferen.

Het genoom bevat alle genen die de menselijke soort karakteriseren. Het bevat de sleutels die karakteristieken bepalen zoals de kleur van het haar of de ogen, de voorbeschiktheid voor bepaalde ziekten (diabetes, kankers, asthma, hart- en vaatziekten...), en deels de intelligentie.

Volgens biochemicus Peter Little van het Imperial College te Londen, hebben we te maken met een ware biologische revolutie. Het chromosoom bevat wellicht 545 tot 1000 genen, zo zegt Little. De mens heeft in totaal zo'n 100.000 genen. 27 ziekten hebben te maken met veranderingen (of mutaties) van de genen van het chromosoom 22. Ze veroorzaken vooral kankers, anomalieën bij de ontwikkeling van de foetus of aandoeningen van het zenuwstelsel.

Nu in het nieuws