Het oog wil ook wat

Apple-thema
Een Apple- of Commodore 64-thema op een pc? Moet kunnen... Foto's GvA
Computers zijn saai. Ze mogen er dan, voornamelijk dankzij de iMac-revolutie, al wat hipper uitzien, de meeste programma's hebben nog altijd dezelfde saaie, uniforme lay-out. Maar dankzij een aantal pientere grafici en programmeurs kun je nu je software in een ander kleedje steken. Met skins en themes verander je namelijk zelf het uitzicht van je besturingssysteem en meest gebruikte programma's.
BR>

Themes


Al in Windows 3.1 kon je de kleuren, de menubalken en de icoontjes veranderen. Vanaf Windows 95 werd het zelfs mogelijk om hele themes - achtergrond, screensaver, geluidjes, cursors, enz. - te installeren. Microsoft leverde zelfs de installatiesoftware en enkele standaardthemes mee. Creatievelingen kunnen zelf hun themes in elkaar knutselen en op het wereldwijde web vind je enkele sites waar je duizenden van die themes kan downloaden. Voetbalploegen, films, rockgroepen: ze hebben intussen allemaal een plekje gekregen. Leuk om zien, gratis te downloaden en makkelijk te installeren.

Skins


Een skin, huid in het Nederlands, is een programma dat de look van een besturingssysteem (Windows bijvoorbeeld) of van een individueel programma verandert. Sommige skins voegen zelfs extra mogelijkheden toe aan een programma. Zo krijg je vensters met compleet nieuwe titelbalken, andere knopjes en kadertjes en soms zelfs extra drukknoppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knop waarmee je een venster kan verkleinen tot enkel de titelbalk? Of een knop waarmee je een venster kan vastzetten zodat het nooit meer naar de achtergrond verdwijnt?
De skins werden vooral populair dankzij de MP3-speler Winamp, die als een van de eerste van skins gebruik maakte. Al snel had je winamp-spelers die eruitzagen als stereo's, autoradio's, enz. De avonturiers kunnen uiteraard zelf aan de slag om skins te ontwerpen. Een tekstverwerker, een tekenpakket en wat inspiratie zijn meestal al ruim voldoende.

Hoe, wat waar?


Waar vind je die themes en skins? Op het internet uiteraard. Voor themes neem je best een kijkje op Free Themes of Themeworld. Dat zijn zowat de twee grootste verzamelplaatsen voor Windows-themes. Mooi gerangschikt per onderwerp, makkelijk en gratis te downloaden en met voorbeelden die je kan bekijken. Je kan bovendien je eigen creaties via deze websites op de wereld loslaten.
Voor skins is WindowBlinds van Stardock een van de meest interessante programma's op de markt. Het programma is te downloaden op het internet en kost je 20 dollar. Maar voor die prijs kan je wel je hele Windows-omgeving gaan aanpassen en een persoonlijk tintje geven. Ook leuk is Neoplanet, een internetbrowser die je toelaat om de hele look zelf aan te passen met allerlei specifiek voor het programma gemaakte skins. Maar uiteraard kan je ook gratis skins vinden voor andere programma's als WinAmp, ICQ, enz.
Themes
http://www.freethemes.com
http://www.themeworld.com
Skins
http://www.windowblinds.net
http://www.skinz.org
http://www.skinking.com
http://www.1001winampskins.com
http://www.customize.org
http://www.neoplanet.com

Ook leuk


Er zijn nog enkele leuke hebbedingetjes die je pc wat persoonlijker kunnen maken. Peep Show Lite bijvoorbeeld, een programmaatje waarmee je een gat kan knippen in vensters in plaats van ze telkens weg te klikken. Je klikt gewoon op je linker- en rechtermuisknop tegelijk en je kan aangeven hoe groot het gat moet zijn. Virtual Pets zijn dan weer virtuele huisdiertjes die je gezelschap houden terwijl je op de computer werkt. En de Screen Mates zijn allerlei gekke figuurtjes die de hele dag over je scherm rennen. Bekijk het maar...
http://www.shareware.com
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/7565/screen.htm
http://www.virtualpetshop.co.uk

.

Nu in het nieuws
browser met Juventus-skin
Browser met Juventus-skin