Nieuwe transplantatietechniek vergroot kans op succes

Wetenschappers hebben een transplantatietechniek ontwikkeld die de kans dat het lichaam een nieuw orgaan afstoot, aanzienlijk verkleint. De nieuwe ontwikkeling maakt de krachtige, maar ook gevaarlijke, medicijnen die momenteel worden gebruikt om afstoting te voorkomen wellicht overbodig.

Belga

BR>Patiënten moeten nu nog vaak hun hele leven medicijnen nemen om te voorkomen dat het immuunsysteem een nieuw orgaan later alsnog afstoot. Deze medicamenten hebben bovendien een reeks ernstige bijverschijnselen zoals kanker, aantasting van het beenmerg en botontkalking.

Het onderzoek, aan de hand van dertig mensen die een andere nier kregen, verschijnt binnenkort in de Journal of Transplantation. Sir Roy Calne van de universiteit van Cambridge en een specialist op het gebied van transplantatietechnieken zei zaterdag tegen de krant The Independent dat de techniek "een dramatische verbetering" in de gezondheid van patiënten te zien zal geven.

Preventieve aanval

De methode voorziet in injecties voor de operatie met het synthetisch antilichaam Campath. Dit middel verwijdert de lymfocyten uit het bloed. Daarna kan een transplantatie worden uitgevoerd zonder het gevaar dat het orgaan wordt afgestoten. De nieuwe door het lichaam aangemaakte lymfocyten blijken het ingebrachte orgaan niet meer te kunnen herkennen als een 'vreemd' lichaam dat aangevallen moet worden.

Het gaat om een "preventieve aanval" met de antilichamen, aldus Calne. "Om met de terminologie uit de krijgsleer te spreken: het gaat om het uitschakelen van de troepen ter plaatse op het moment van de implantatie. Tegen de tijd dat de versterkingen aankomen, worden ze gehersenspoeld, zodat zij vriendelijk zijn".

Het nieuwe middel vergroot waarschijnlijk ook de mogelijkheid om organen van dieren in mensen te plaatsen aanzienlijk. Tot nu toe mislukken dergelijke 'xenotransplantaties' bijna altijd omdat het lichaam die niet accepteert. Maar hoe succesvol Campath, of vergelijkbare middelen, zal zijn bij dit soort transplantaties is nog niet duidelijk.

Nu in het nieuws