Moderne mens verspreidde zich via twee routes

De 'moderne mens' is vanuit zijn geboortegebied Afrika twee verschillende routes ingeslagen. De ene route ging naar het huidige Midden-Oosten, de andere voerde van Oost-Afrika naar Zuid-Azië en Australië. Italiaanse en Duitse onderzoekers hebben dit met behulp van DNA-materiaal aangetoond.
BR>De moderne mens ging ongeveer 100.000 jaar geleden voor het eerst op weg. Via Noord-Afrika ging hij naar het Midden-Oosten. Zo'n 60.000 jaar geleden begon een tweede groep mensen aan hun tocht. Zij trokken van Oost-Afrika via de kust van Zuid-Azië naar Australië en de eilanden in de Stille Zuidzee, aldus de onderzoekers in het vakblad Nature Genetics.
Zij leiden deze tweede route af uit een eigenschap van mitochondriën. Dit zijn onderdelen van cellen, die een centrale rol spelen in de suiker- en vetstofwisseling. Aangezien het DNA van mitochondriën via de moeder wordt geërfd, kan het spoor vele generaties terug worden gevolgd. De onderzoekers kwamen erachter dat mensen uit bepaalde delen van Azië hetzelfde DNA hebben als Ethiopiërs.

.

Nu in het nieuws