Superjaar voor Belgische bankiers

Print
De Belgische bankiers beleven al hun vierde succesjaar op rij. Ook nu zitten hun winsten weer fors in de lift. Tijdens de eerste zes maanden van 1999 mochten de 121 financiële instellingen in ons land al een bonus van 86 miljard frank noteren. En wat meer is: 68 miljard frank daarvan kwam in de zakken van de grootste vijf Belgische bankgroepen (Fortis, KBC, Dexia, BBL, Artesia) terecht. De overige mochten om de resterende 18 miljard knikkeren, zo blijkt uit gegevens van de Bankcommissie.
BR>De winst van de banken ligt liefst 38% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Een deel van de verbetering is het gevolg van het gewijzigd spaargedrag van de modale Belg. Die liet de voorbije maanden zijn kasbons voor wat ze waren en plaatste veel meer geld op zicht- en spaarrekeningen. Twee producten waarop de bankiers minder intrest moeten betalen.
Verder zagen de bankiers hun commissielonen met 40% stijgen. Ze puurden onder meer heel wat inkomsten uit instap-, uitstap- en beheersvergoedingen op beleggingsfondsen en uit andere dienstverlening met betrekking tot effecten.
Tenslotte hebben ze dit jaar minder last van wanbetalers. In 1998 moesten ze nog miljarden opzijzetten voor leningen die ze verstrekten in Zuidoost-Azië. Door de enorme crisis die daar toen heerste, kwam de terugbetaling ervan immers in het gedrang. Maar dat probleem lijkt inmiddels achter de rug.
Nu in het nieuws