De Post wordt een nv

Print
De raad van bestuur van De Post heeft aan het personeel meegedeeld dat het statuut zal omgevormd worden van zelfstandig overheidsbedrijf tot naamloze vennootschap van publiek recht (nv). Het is de bedoeling dat De Post op deze manier gemakkelijker kan samenwerken met commerciële partners. Bovendien zal De Post hierdoor aandelen kunnen uitgeven, die weliswaar voor 100 procent in handen van de overheid blijven. Van een (gedeeltelijke) privatisering is momenteel geen sprake.
BR>«Met deze beslissing willen we een aantal zaken eenvoudiger maken,» zegt Monique Van Trappen, woordvoerster van De Post. «Vooreerst zullen we commerciëler gaan werken. Het zal bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om strategische allianties aan te gaan. Zoals bekend zijn we op zoek naar potentiële partners voor de verzending van express-post en pakketten. Rond de jaarwisseling moet er van de huidige shortlist één naam overblijven.»
De verandering van kapitaalstructuur biedt eveneens nieuwe perspectieven. «Om gelijkwaardige positie in te nemen ten opzichte van buitenlandse concurrenten, is het belangrijk dat er een effectieve waarde op ons bedrijf zal gekleefd worden,» aldus nog Van Trappen. «We moeten door anderen kunnen ingeschat worden, want de vorm waarin we momenteel opereren, is in het buitenland onbekend. De aandelen zullen echter voor 100% in het bezit van de overheid blijven. Hoewel het in theorie mogelijk wordt om een deel te verkopen, stelt de wet van 1991 dat de helft plus één van de aandelen in handen van de overheid moet blijven. Bovendien moet van rechtswege tenminste 75 procent van de mandaten en de stemmen naar de overheid gaan. Het personeel moet dus niet ongerust zijn. Aan hun statuut verandert er niets.»
Nu in het nieuws