Millennium op afbetaling

Print
Het Antwerpse Hiltonhotel verwachtte zo'n 450 gasten voor een millenniumnacht in de grootste luxe. Wie de 37.500 frank voor de limousine, aardbeien op de kamer, galadiner en champagnebrunch niet in één keer kon ophoesten, mocht dat op afbetaling doen. Toch schreven maar honderd mensen zich in. Zodat Hilton besliste om het totale luxepakket op te splitsen en zo de prijs te drukken. Zo hoopt Hilton toch een heleboel late nieuwjaarsbeslissers naar de Belle Epoquezaal te lokken.
BR>Oudejaarsavond 1999: een limousine haalt je thuis op en brengt je naar het Hiltonhotel. In je kamer staan de aardbeien klaar en de champagne koud. Dan wacht je een gastronomisch zevengangenmenu en een swingende avond in het gezelschap van Lou Roman en de Gibson Brothers. Middernacht: vanop het terras op de vijfde verdieping heb je een schitterend uitzicht op het vuurwerk. De volgende ochtend drink je de nieuwjaarskater weg met een champagneontbijt op bed of schuif je aan voor de Weense brunch in de Handelsbeurs waar drie sopranen voor de muzikale noot zorgen.
Prijs voor dit alles: 37.500 frank. In één keer te betalen of in schijven van 7.500 frank. "Zo'n honderd mensen schreven zich al in", zegt Sonja Weyns die enthousiast de reservaties bijhoudt. Heel wat grote hotels hebben hun dure millenniumarrangementen opgeborgen bij gebrek aan interesse. "Wij niet hoor", meent Sonja. "Wél hebben we besloten om het hele pakket op te splitsen. Wie wil, kan dus ook alleen naar het galadiner komen. Daarvoor boekten we al twintig reservaties."

Concerto van hertekalf


"Dit wordt ongetwijfeld de grootste uitdaging uit mijn carrière", weet chef-kok Gert-Jan Raven die op oudejaarsavond de culinaire hoogstandjes in astronomische hoeveelheden uit zijn koksmouw zal schudden. "We zijn met de voorbereidingen gestart ergens in het voorjaar van '97", vertelt Patrick Verschelden, die het feestgedruis in goede banen moet leiden. "Dat is vroeg, maar tegenwoordig moet je er vlug bij zijn om internationale vedetten te strikken." Ook in de keuken hebben ze aan het nakende millennium al slapeloze nachten overgehouden.
Chef-kok Raven: "Het menu ligt sinds een jaar vast." Die culinaire queeste leverde naast zekerheden de traditionele kreeft en de gebruikelijke ganzelever ook gerechten op met muzikale titels als symfonie van zeebaars of concerto van hertekalf, die je onmiddellijk doen likkebaarden. Het volledige hotel- en restaurantpersoneel, in totaal om en bij de zestig mensen, brengt oudejaarsavond op het werk door. Hotelmanager Marc De Punt: "Dat klinkt wreed, maar nieuwjaar is nu éénmaal een topper voor het hotelwezen. Ikzelf heb de laatste achttien oudejaarsavonden al werkend gevierd. Maar dat maak ik nadien steevast goed op het personeelsfeestje", belooft de general manager.
"Om twaalf uur nippen we wel even aan een glaasje champagne, en voor de rest van de nacht is het al werken wat de klok slaat", vindt ook Patrick. "En dan mogen we van Gert-Jan zelfs geen vinger uitsteken naar al die lekkernijen."
Voor Gert-Jan hangt er dit jaar evenwel een familiale strik rond oudejaarsavond. "Mijn dochter zal hier mee aan de feestdis schuiven", vertelt de meesterkok. Nog leuker is het voor de personeelsleden Patrick en Sonja, die met elkaar zijn getrouwd. "Zo beleven we het nieuwe jaar toch steeds samen, al moeten we allebei werken", glundert Sonja.
Nu in het nieuws