De Mannen van de Macht wordt eerste politiek spelprogramma

Print
In het spelprogramma De Mannen van de Macht gaan politieke intrige en vlijmscherpe satire hand in hand. Vanaf vanavond speelt Jan Verheyen op Canvas de politieke ringmeester. Als politici vermomde IV's, intelligente Vlamingen, proberen de meeste burgers in de zaal achter de rode of de blauwe partij te krijgen.
BR>De Mannen van de Macht is de Vlaamse versie van het BBC-programma If I ruled the world. "Ik spiegel mij liever aan de Commissie Wyndaele, maar we gaan niet in dezelfde vijver vissen", zegt Jan Verheyen.
Wie af en toe richting BBC zapt heeft If I ruled the world al zeker opgepikt. Het is geen makkelijke klus om het programma uit te kijken, want aan de interne keuken van de Britse politiek hebben wij geen boodschap. Wordt De Mannen van de Macht daarom ook een programma voor insiders of gokt Jan Verheyen op een breed publiek?
"If I ruled the world hanteert inderdaad een waanzinnig hoog tempo, het is moeilijk om te volgen. Bij ons moet je als toeschouwer gewoon op de hoogte zijn van de politieke actualiteit, maar we gaan zeker niet in details treden. Wie de Commissie Wyndaele kon smaken, zal zeker bij De Mannen van de Macht blijven hangen", antwoordt Jan.
In Groot-Brittannië staat rood voor het socialistische Labour en blauw voor de Conservatieven. Canvas gaat met dezelfde kleuren werken. Marc Reynebeau wordt voorzitter van de rode partij. Onbekend gezicht André Mertens, voorlichter bij de provincie Vlaams-Brabant, voert de blauwe partij aan. Hij zou de revelatie van het programma moeten worden. Andere panelleden zijn Frieda Van Wijck, Barbara Sarafian, regisseur Willem Wallyn en reclameman Noël Slangen. Ook Thomas Siffer, Bart Maes en Karel Vereertbrugghen maken hun opwachting. Een strijd tussen rood en blauw, gratis reclame voor de SP en de VLD?

satire


"Zeker niet, wij vatten die kleuren heel ruim op. Het gaat zeker niet om de SP of de VLD. Rood staat voor een wat progressievere partij, blauw heeft wat conservatievere standpunten. Ik hoop in elk geval dat de politici zullen kijken."
Misschien beginnen die heren wel onmiddellijk te steigeren. Want politiek en satire, dat is meestal om problemen vragen. "Een bepaalde politicus moet niet denken dat we hem zullen viseren, ik beloof dat er met iedereen wordt gelachen. Hopelijk begrijpen de politici dat ze ons niet serieus moeten nemen, want we werken met heel veel satire en ironie."
De opdrachten van de rode en de blauwe ploeg ziet de kijker bijna elke dag in TerZake of tijdens de nieuwsuitzendingen. Zich door mooie praatjes uit de nesten werken, de schuld in de schoenen van anderen schuiven, het hoort er allemaal bij. Het programma belooft de minder fraaie kantjes meteen bloot te leggen. Leugens worden aan het licht gebracht, valsspelers ontmaskerd en grote ego's doorprikt. Dat lijkt een ideaal concept om echte politici uit te nodigen om ze vervolgens op de rooster te leggen.
"Misschien kunnen we het volgende seizoen dat eens proberen. Dat is nu niet de bedoeling. Het zou bij de kijker alleen maar verwarring zaaien. De politici zullen hun gekende rol dan opnieuw gaan spelen, het zou te hard lijken op een echt politiek programma. De Mannen van de Macht is een spelprogramma, dat moet voor iedereen duidelijk zijn."
De Mannen van de Macht, Canvas, 21.30u

Nu in het nieuws