Tweetalige Laurence mikt op kroontje

Print
Na een weekje Nijl-cruisen-met-lichte-botsing zijn nog steeds twintig meisjes in de running voor de titel van Miss België. Tien Nederlandstaligen en net zoveel Franstaligen. De enige écht tweetalige is Laurence Howell, een 18-jarige talenknobbel uit Ukkel, met hoorbare Vlaamse roots die haar op 17 december wel eens goed van pas kunnen komen.
BR>"Een curieus meisje", antwoordt Laurence als we vragen wie ze eigenlijk is. "Anders had ik ook niet meegedaan. Het is een spel dat ik niet al te serieus wil nemen, dan kan ik achteraf ook niet te hard ontgoocheld zijn."
Laurence is een buitenbeentje. Ze is geboren in Brugge, net niet op zee, maar woont sinds haar dertiende in Ukkel, heeft een beetje Welsh bloed, en volgt retorica aan de Europese school, in een klas vol Nederlanders. "Eigenlijk spreek ik meer Hollands, maar hier probeer ik geen accent te hebben, want dat klinkt te fel. En ik vermijd de puur Hollandse woordjes, zoals aardig. Dat wordt hier plezant."
Wat als straks haar laatste humaniorajaar achter de rug is?
"Dan wil ik communicatie studeren, om een eigen zaak in de reclamewereld te beginnen." Geen model dus zoals de meeste kandidates hier. Laurence schudt het hoofd. "Neen, het lijkt me een harde wereld, en ik ben niet hard genoeg. Ik hou van mijn vrienden, mijn familie, en mijn huis, en als model moet je dat allemaal te dikwijls missen."
"Ik ben wel een lekkerbek, en dat is soms slecht voor de lijn. Ik weet het, 58 kg voor 1,80 m is zeker niet te veel, maar zelfs als ik zo mager was", zegt ze terwijl ze haar pink in de hoogte steekt, "zou ik me nóg te dik vinden. Maar ik heb geen anorexia. Ik zeg altijd dat ik minder wil eten, maar ik kan het toch niet laten."
En het is duidelijk: Laurence ligt uitstekend in de groep. Omdat we zelf niet wilden kiezen, kwestie van geen valse hoop te geven, lieten we de tien Vlaamse meisjes anoniem en met een kleine motivatie hun top drie opstellen. De Antwerpse Lieve Vets en Virginie D'Angelo uit Gerpinnes kregen flink wat streepjes achter hun naam, maar tegen Laurence moesten beide dames het afleggen. Vijf keer werd haar naam genoemd, drie keer kwam ze als eerste uit de bus. Motivatie?
"Het mooiste meisje uit de groep, prachtige blauwe ogen, heel sociaal en vlot tweetalig." Als peiling kan het tellen, maar het zegt vooral veel over hoe ze in de groep ligt. Een beetje te voorbarig om er conclusies uit te trekken. De prijzen worden pas aan de meet uitgedeeld.

Nu in het nieuws