Aanwijzingen van fraude bij KBLux

De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Leys, belast met het onderzoek in de KB Lux-affaire, heeft zijn verslag klaar. Daarin staat dat het Brusselse gerecht aanwijzingen vond van fraudemechanismen bij de KBC-bank. Leys maakt zijn conclusies eerstdaags over aan de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF).

BR>In het officiële rapport zegt het Brusselse gerecht dat er vermoedens zijn over het bestaan van bijzondere mechanismen die kunnen wijzen op fiscale fraude. Het bericht is ondertussen bevestigd door parketwoordvoerder Jos Colpin.

Onderzoeksrechter Leys kreeg in 1996 een dossier in handen rond de Kredietbank (tegenwoordig KBC) en Crédit Général. Hij moest nagaan of beide banken verboden mechanismen gebruikt hebben om hun klanten in staat te stellen de fiscus om de tuin te leiden. Het onderzoek werd opgestart op basis van documenten die het gerecht via ex-werknemers van KB Lux in handen kreeg.

Jean-Louis Duplat, de voorzitter van het CBF, vroeg een tweetal maanden terug aan Leys of die ondertussen al aanwijzingen had voor het gebruik van verboden mechanismen. Aanleiding voor de vraag waren verhoren van inspecteurs van de CBF door speurders van de financiële cel van de Brusselse gerechtelijke politie. Hij krijgt nog deze week het resultaat op zijn bureau.

Het CBF kan parallel met het gerechtelijk onderzoek een eigen onderzoek voeren en beslissen om bepaalde bankactiviteiten bij KBC te verbieden.

Voorzitter Jean-Louis Duplat sluit zeker niet uit dat bepaalde bankiers door de CBF ter verantwoording zullen worden geroepen. KBC-woordvoerder Piet Jaspaert weigert elk commentaar, behalve dan: "Wij hebben altijd meegewerkt aan het onderzoek en zullen dat blijven doen."

Nu in het nieuws