"We moeten kritischer worden voor onszelf"

Print

Lierse is na vrijdagavondverlies op Brugge bonus met oog op Europees ticket kwijt

BR>Walter Meeuws, de trainer van Lierse, vindt dat zijn ploeg te voorspelbaar voetbalt
LIER - Op 't Lisp is het voorlopig niet langer carnaval. Lierse leed vrijdag nieuw puntenverlies bij Club Brugge en slaagde er alweer niet in zijn zo geprezen kwaliteitsvoetbal te brengen. Het gegeven dat het minder loopt in het geel-zwarte huishouden is ook Walter Meeuws niet ontgaan. "We moeten kritischer worden voor onszelf", orakelt de coach.
Het laatste koniginnenstuk van de Pallieters dateert intussen van 3 oktober, toen Lierse hemelshoog boven het Belgische niveau voetbalde bij RC Genk. Nadien ging het vreemd genoeg bergaf met de mannen van Walter Meeuws. Net toen iedereen vond dat geel-zwart zijn makkelijke programma aansneed. Winst nog wel in de thuismatchen tegen Standard, Moeskroen en Lommel, maar onnodig puntenverlies bij Beveren, Club Brugge en vooral Geel. Het sloeg Lierse uit koers in de titelstrijd met Anderlecht, maar vooral het gegeven dat de Lierenaars intussen al hun bonuspunten vergooiden in de jacht op een Europees ticket moet pijn doen op het Lisp. Kortom, een goed voetballend Lierse had nu nog netjes aan de zijde van Anderlecht kunnen staan.
"Ach, dat is net iets te hoog gegrepen", vindt Walter Meeuws. "Al geef ik best toe dat we ons kritischer moeten opstellen. We mogen niet te vlug tevreden zijn. Als ik lees dat sommige spelers nog redelijk hoog opliepen met de match in Brugge, dan zitten we fout. Louter op cijfermateriaal afgaand kunnen we nog relatief tevreden zijn, maar je kan er natuurlijk niet omheen dat het de voorbije weken minder liep. Vreemd. In Brugge hadden we de match in het openingskwartier helemaal in handen. Plots gunden we de tegenstander te veel vrijheid en leden we heel veel balverlies. Dat heeft met tactische rijpheid te maken. We spelen ook te voorspelbaar. Iedereen rekent op de lange bal van Van Meir en niemand durft nog een actie te maken. Terwijl net dat de grote kwaliteit is van deze ploeg."
"Het is geen toeval dat het minder loopt zonder Zdebel."
Walter Meeuws
De mindere periode van de bekerwinnaar gaat wellicht niet toevallig gepaard met het uitvallen van Thomas Zdebel. De middenvelder liep eerst nog een poosje op halve kracht te voetballen, maar moest dan definitief afhaken met een hamstringblessure. Niemand op het Lisp lijkt de vacature van de Duitser in te kunnen vullen. Walter Meeuws liet Snoeckx, Somers, Van de Weyer, Huysmans en Burg al in de rol van draaischijf kruipen, maar geen van allen gaf het perfecte antwoord.
"Thomas ontwikkelde zich dermate dat hij nauwelijks nog vervangbaar is voor ons. Het is inderdaad geen toeval dat het minder loopt zonder hem. Vooral ook omdat Zdebel andere spelers beter laat voetballen. Coen Burg moest zijn stand-in worden. Heeft ook die vista, maar zijn uitvoering ligt merkelijk lager. Het is dus zoeken op die positie. Vrijdag probeerde ik het met Huysmans, omdat die jongen met één actie het verschil kan maken, maar ook hij had het moeilijk. Het zou te gemakkelijk zijn alles aan het ontbreken van Zdebel toe te schrijven. De internationale verplichtingen van onze jonge gasten met de beloften en het veelvuldig schuiven met pionnen hebben ook hun bijdrage geleverd. Als straks iedereen terug is, moet het opnieuw beter lopen. Ja, voor ons kan de winterstop momenteel niet vlug genoeg beginnen."
"We kunnen geen match op kracht winnen. Dus weten we welk soort spelers we als versterking nodig hebben."
Walter Meeuws
Intussen zijn de Pallieters wel hun bonuspunten in de strijd om een Europees ticket kwijt.
"We hangen nog rond de Europese plaatsen. Op zich is dat zo slecht niet, maar de lat moet inderdaad hoger. Iedereen in Lier moet leren leven met die favorietenrol. We moeten ook harder worden. Op alle vlakken. Nu kunnen we nog leven met een plaats bij de eerste vijf, maar komend seizoen mikken we richting top. Om dat te bereiken, moet de groep nog enkele stapjes zetten. Juist daarom moeten we toegeven dat we nog te soft zijn om nu al naast Anderlecht te lopen. In moeilijke momenten als nu moet je dan ook op kracht matchen kunnen bepalen. Dat kunnen we voorlopig niet. We weten dus meteen in welke richting we versterking moeten zoeken naar komend seizoen toe."
Nu in het nieuws