"Ik een hekel aan buitenlanders? Dat is absurd!"

Print

Toekomst van Club Brugge oogt na afhandelen zaak-Anic-Fadiga en vrijdagse winst tegen Lierse weer wat mooier

BR>René Verheyen, de trainer van Club Brugge, looft mentaliteit van zijn spelers
BRUGGE - Is de crisis bij Club Brugge voorbij? De winst tegen Lierse vrijdagavond zette blauw-zwart alvast op het goede spoor. Alhoewel, dankt Club zijn overwinning niet eerder aan het falen van Lierse dan aan zijn eigen superioriteit? Belangrijk alvast is dat het bestuursverdict om Anic en Fadiga voor onbepaalde duur te bannen duidelijk heel wat spanning wegnam.
Het was voorpaginanieuws, de werkweigering van de heren Anic en Fadiga. De controverse beheerste dagenlang de blauw-zwarte gedragingen. Ze dreef een gat tussen twee spelersgroepen. Tot het Club-bestuur zijn verantwoordelijkheid nam en oordeelde dat een tijdelijke verbanning van de rebellen de enige juiste remedie was. De schaduw van die uitspraak blijft nadrukkelijk over het Jan Breydel-stadion hangen. In zoverre dat het Club-bestuur tot gisteren liever geen mening commentaar meer gaf.
Stilzwijgen in de bestuurskamer dus, maar één verdieping lager wou trainer René Verheyen de volumeknop wel opendraaien.
"En of ik tevreden ben met de overwinning", trekt de man die er in slaagde Club mentaal fris aan de aftrap te brengen een brede grijns. "Die mentale ingesteldheid was het vraagteken. Je kan nooit voorspellen hoe een spelersgroep na een meer dan bewogen week reageert. Ik vreesde dat de hoofden na de zware storm niet helemaal leeg zouden zijn. Want uiteindelijk vrat die hele zaak toch verschrikkelijk veel energie. Toen de schorsing van Anic en Fadiga een feit was, heb ik in de groep bewust het onderwerp gemeden. Kwestie van de jongens de kans te geven het allemaal van zich af te zetten en de spanning te bannen. Er waren en zijn aan de zaak genoeg woorden gespendeerd. Donderdag heb ik simpel gevraagd om voor de club en de supporters tegen Lierse extra gas te geven. De manier waarop mijn spelers knokten, bijna op leven en dood in de clinch gingen, deed enorm deugd. Wat we daaruit mogen concluderen? Dat de mentaliteit, de sfeer in Brugge allesbehalve zoek is. Dat er een ploeg staat."
"Dit Club is geen kampioenenploeg
René Verheyen
Toch pronkt Verheyen niet met zijn groot gelijk. Integendeel, hij heeft het moeilijk met de kritische toets na de wedstrijd tegen Lierse.
"De ware bedoeling van sommige journalisten lijkt wel om Club af te breken. Dat Verheyen met tien Belgen speelt, is op zich niks verkeerd, dacht ik. Maar het wordt voorgesteld alsof ik een hekel aan buitenlanders heb, absurd! 'Voetballend een mager beestje, een overwinning zuiver op karakter', moest ik verder horen en lezen. Wel van zoiets valt mijn mond open. Let wel, dit Club is geen kampioenenploeg, maar een degelijk geheel dat in staat moet zijn om in de Europese prijzen te finishen."
"Club had nood aan een systeem."
Gert Verheyen
"Afwachten", zegt Gert Verheyen over de toekomst van Club Brugge. "De enige conclusie die we na de winst tegen Lierse mogen trekken, is dat we drie punten rijker zijn. Of Club die lijn kan doortrekken? Wie zal het zeggen? Dat moeten we eerstdaags ondervinden. Het goede was alvast dat iedere speler vrijdagavond aan het ploegbelang dacht, dat er een blok stond. Of de eerdere gebeurtenissen daarvan aan de basis liggen? Het zou erg zijn moest daar de reden van de motivatie liggen. Belangrijk is dat de groep positief reageerde. Maar Club trekt vooral profijt uit zijn 4-4-2-systeem. Er was tactische duidelijkheid nodig. Die is er nu. Eigenlijk kan Club met deze speelwijze positioneel nooit in de problemen komen. Met twee sterke centrale verdedigers, met Lembi en De Brul zijn die aanwezig, zit het achteraan goed. Op het middenveld kan Clement 90 minuten plankgas doorgaan. Dat Vermant een schitterend voetballer is met creatieve ideeën, weten we al langer. Sven is aan een sterk seizoen bezig. Hij bleef ondanks de moeilijke weken match na match overeind. Luidkeels van de daken schreeuwen dat Club op de goeie weg is, doen we nog niet. Laat ons de wedstrijden tegen Lommel en Geel afwachten."
Nu in het nieuws