"Natuurlijk gaan we ons redden"

Print
Remco Torken helpt Beveren met twee doelpunten aan eerste overwinning
BR>SINT-TRUIDEN - Beterschap was er al, maar nu heeft Beveren ook zijn eerste overwinning beet. En die kan tellen: Beveren is back in town. In de hel van Staaien hadden de discipelen van Emilio Ferrera alle engelen aan hun kant. In de eerste twintig minuten overleefden ze met meer geluk dan kunde een verschroeiende Truiense stormloop dankzij een uitstekende Peersman én een paar onbegrijpelijke missers van Filip Fiers. Toen sloeg Remco Torken toe. Eerst met een simpel inleggertje na een splijtende actie en vlak na rust met een streep van op bijna dertig meter. "Twee kansen, twee goals. Het is een mirakel", gaf coach Ferrera toe.
De miraculeuze en op dat moment onverdiende 0-1 was een staaltje van dodelijk countervoetbal. Uitblinker Dhont onderschepte de bal en zwiepte hem naar de linkerflank, Sels was weg, zijn voorzet op maat en Torken arriveerde net op tijd op de goede plek. Sint-Truiden kreeg een tik waarvan het niet meer herstelde.
"Na al die pech hebben we deze zege verdiend. Eindelijk gerechtigheid, zeg maar."
Bert Dhont
Bert Dhont zat op de massagetafel te genieten van een blokje ijs tegen zijn rechterlies en een heel mooi gevoel van binnen. Had hij de Truiense spelmaker Isaias niet gekortwiekt?
"In de eerste helft kreeg ik nochtans geen greep op hem", grijnsde Dhont. "Ik gaf hem te veel ruimte. Maar het geluk was dit keer aan onze kant. Ik zei nog tegen Isaias: Jongen, als je zoveel kansen mist, dan ga je nog verliezen. En zo gebeurde het. Ach, het was niet groots. We speelden minder goed dan tegen Lierse (1-1), maar nu hebben we de drie punten. Eindelijk gerechtigheid, zeg maar. Dit is een opsteker en een pluim voor de hele ploeg. Vooral voor Remco natuurlijk."
De held van de avond werd twintig minuten voor tijd vervangen met een lichte blessure, maar toen was de klus al geklaard. In de slotfase speelde Sint-Truiden paniekvoetbal van het zuiverste soort en de eerste zege van Beveren kwam niet meer in gevaar.
"We zijn hier in de eerste twintig minuten goed weggekomen", zei Torken. "Sint-Truiden was erg gevaarlijk. Vooral op stilstaande fasen. Dan kwam die uitval over links. De voorzet van Sels kwam goed aan. Een koud kunstje."
Net als die vrije trap vijf minuten na de rust. De definitieve streep door de Limburgse rekening.
"Normaal neem ik nooit een vrije trap", zei de Nederlander laconiek. "Maar Smid legde de bal opzij en ik gaf er zonder pardon een lel tegen. Hij zat er pardoes in."
"We hebben kwaliteiten genoeg, ik ben echt niet de enige die een doelpunt kan maken."
Remco Torken
Is Beveren nu gelanceerd?
"We waren al gelanceerd tegen Lierse. Tegen Lommel was het minder, maar we pakten wel een punt en tegen Brugge speelden we ook goed, ondanks de nederlaag. Deze zege is een bekroning van al dat werk. Dit is wat we nodig hadden. We wisten dat we het konden, maar nu is het gebeurd. Dit is de ideale aanloop naar onze thuismatch tegen Lokeren."
Voor Torken is Beveren geen degradatiekandidaat meer.
"Natuurlijk gaan we ons redden. Daar twijfel ik geen seconde aan. We hebben jonge spelers die kunnen voetballen, we vormen een hechte groep, we vechten voor elkaar en we geloven in onze kwaliteiten."
Wat is de rol van Emilio Ferrera in de heropstanding van Beveren?
"Het is een goede trainer", aldus Torken. "Ook in zijn doen en laten. Hij staat niet boven maar tussen de spelers en hij heeft verstand van voetbal. Hij hanteert een systeem en weet dat verstaanbaar over te brengen. Hij maakt het niet ingewikkelder dan het is."
De vraag of hij zich beter voelt onder de nieuwe coach dan destijds onder Stani Gzil schuift de man die Beveren uit China terughaalde, met Oosterse wijsheid terzijde. "Ik had geen problemen met Gzil", zegt hij. "Nu heb ik een basisplaats, volgende week is het misschien iemand anders. Je bent nooit zeker. Je moet tijdens de week laten zien dat je ervoor gaat."
Torken scoorde drie keer op vier wedstrijden, maar ook dat relativeert hij. "Beveren is niet afhankelijk van Torken. Ik ben echt niet de enige die een doelpunt kan maken."
Nu in het nieuws