"Ik kan nu elk parcours aan"

Print
Sven Nijs bewijst in duinen van Koksijde zijn polyvalentie
BR>KOKSIJDE - Zaterdag in Koksijde was Sven Nijs ook al gebrand op revanche. Na tweede plaatsen in Gavere en Tabor wilde hij wat rechtzetten. In de Koksijdse duinencross antwoordde de Rabobank-renner met de benen. Nijs manoeuvreerde er de tegenstand zonder pardon bij het afval. Bart Wellens liet zich evenmin onbetuigd. De Vorselaarse belofte bonkt opnieuw op de deur.
Veldrit Koksijde
Koksijde en zand, logisch dus dat Erwin Vervecken zich zaterdag in de debatten kwam mengen. De Lillenaar schoot onmiddellijk weg bij de start en bleef twee ronden plankgas doorgaan. In zijn schaduw slopen Nijs, De Clercq en de Nederlanders De Vos en Van der Poel mee. Tot Vervecken het tempo even liet zakken. Het liet Bart Wellens toe om, na een wat aarzelende start, op zijn eentje de kloof met de kopgroep te dichten.
Wellens liet zich op zijn beurt niet onbetuigd. "Ik miste compleet mijn start. Bij het induiken van het veld schoven ze juist voor mijn neus tegen de grond. Een vijfentwintigste plaats was het resultaat. Na een beetje zoeken naar de goeie pedaaltred kostte het me een drietal ronden keihard labeur om vooraan aan te pikken. Ik ben onmiddellijk voluit doorgegaan", aldus Wellens, die optimistisch naar de toekomst blikt.
"Op deze zege ben ik zeer trots. Koksijde is één van de klassiekers."
Sven Nijs
Een versnelling die gevolgen had. Wellens en Nijs werkten zich afgescheiden voorin. Van der Poel en De Vos spartelenden op dik honderd meter en voor Mario De Clercq ging het licht definitief uit.
"Koksijde is niet mijn parcours. Daarbij loopt het nog niet helemaal snor met de conditie. Pieken en dalen wisselen mekaar af. Ik verkoos mijn vijfde plaats veilig te stellen en krachten te sparen voor zondag", vertelde de wereldkampioen achteraf.
Vooraan bleef Wellens ondertussen het antwoord schuldig op een uitval van Nijs. "Eigenlijk ging het heel vlot. Ik had benen om onmiddellijk de neus aan het venster te steken", vertelde Nijs na zijn tiende overwinning. "Met Van der Poel had ik voor de wedstrijd één en ander doorgepraat. Wacht rustig af. Op deze omloop riskeer je vroege inspanningen zwaar te bekopen, adviseerde hij. Vandaar dat ik het aanvankelijk rustig aan deed. Ik nam vlot afstand van Wellens. Er restte Bart duidelijk onvoldoende jus na zijn zware achtervolging.
Op deze overwinning ben ik zeer trots. Koksijde is tenslotte één van de klassiekers uit het veldrijden. De conclusie na vandaag is dat ik zowat ieder parcours aankan", aldus Nijs, die daarmee zijn polyvalentie onderstreept.
Nu in het nieuws