"Dit is misschien mijn laatste wedstrijd voor de Crosscup"

Print
ROESELARE - Normaal is Ruddy Walem goed op weg om, net als vorig seizoen, de Crosscup te winnen. Hij was gisteren niet alleen opnieuw de beste Belg bij afwezigheid van sterke buitenlanders, hij won bovendien met een straat voorsprong op Van den Broek. Toch dreigt hij ermee uit de Crosscup te stappen.
BR>Crosscup veldlopen
In het systeem dat door Jos Van Roy, organisator van de Crosscup, is uitgedokterd, zijn slechts enkele atleten zeker van startpremies. Hij baseert zich daarvoor in eerste instantie op internationale criteria. Daardoor vangen atleten als Koen Van Rie en Anja Smolders wél startgeld, dankzij hun prestatie op het WK, maar Walem niet.
"Als winnaar van de vorige editie van de Crosscup reken ik op wat meer waardering", aldus de Waal, toen Jos Van Roy hem had voorgerekend dat hij gisteren zo'n 60.000 frank had verdiend. "Dat spreek ik niet tegen, maar het kon net zo goed tegenvallen en dan heb ik als ex-winnaar helemaal geen garantie. Als ik niet presteer op een WK is dat precies omdat ik in de Crosscup mijn pijlen heb verschoten. Met alle respect voor Van Roy, want zonder hem was het veldlopen in België een afgedane zaak."
"Als winnaar van de vorige editie van de Crosscup reken ik op wat meer waardering."
Ruddy Walem
Walem rekent op een regeling tegen 19 december, of hij loopt niet in Brussel. Daar verschijnt Mohammed Mourhit in elk geval ook niet aan de start. Jos Van Roy: "Er was met hem een financiële overeenkomst. Maar Wilfried Meert heeft ons - als zijn manager - laten weten dat het niet in zijn planning past."
Walem start de week voor Brussel in elk geval op 12 december in het EK in Velenje (Slovenië). "Ik hoop op een plaats bij de eerste tien. Zeker als ik loop met het gevoel dat ik hier had. Het herinnert mij aan mijn junioresjaren en aan het seizoen 1994-1995 toen ik een tijdje aan de leiding stond in de World Cross Challenge."
Achter Walem werd geknokt voor de resterende vier plaatsen voor dat EK. Koen Van Rie, al zeker van selectie, liep op eigen tempo naar een vierde plaats.
Stefaan Van den Broek bevestigde als beste Vlaming: "Ik probeerde ondanks een zwakke start toch mee te gaan met Walem, maar hij ging te snel. Daarom moest ik de anderen laten terugkomen, al geraakte alleen Vanderstraeten echt bij mij. Ik verschool me even in zijn spoor en ging de laatste ronde opnieuw weg."
Tom Compernolle zat steeds in de buurt van Van den Broek, Vanderstraeten en Van Rie en haalde ruim zijn selectie.
Hans Janssens, die als eerstejaars op het EK nog bij de juniores mag starten, werd bij de seniores knap zevende. Hij krijgt in Velenje uitsluitend Waals gezelschap.
Nu in het nieuws