"Ik ben geen kannibaal"

Print
Nijs zet ploegmaat op weg naar zege maar wint zelf na lekke band van Groenendaal
BR>GIETEN - Het drukke veldritweekend heeft Sven Nijs een dubbelslag opgeleverd. Zaterdag was hij de beste in de duinen van Koksijde, zondag won hij in Gieten. De zege in de Nederlandse SP-wedstrijd viel hem minder dan een kilometer voor de streep in de schoot toen ploegmaat Richard Groenendaal - afgescheiden aan de leiding - een lekke band kreeg.
Superprestige Gieten
Het kan verkeren, stelde Bredero ooit. Mario De Clercq en de rest van de veldrittenoren weten dat nu ook. Een week nadat ze mekaar in de WB-wedstrijd van het Tsjechische Tabor in de vernieling hadden gereden, waren de Rabo-ploegmaats Nijs - Groenendaal wél bereid tot samenwerking. Een samenwerking die ondanks de late pech van de Nederlander met succes werd bekroond.
"Vorige zondag in het vliegtuig van Praag naar Brussel hebben Richard en ik meteen gepraat over wat er in Tabor is gebeurd. We wisten ook wel dat we daar mekaar in het verlies hadden gereden. Vandaag hebben we het er opnieuw over gehad. Toen Richard mij enkele ronden voor het einde kwam vragen of ik een gaatje wilde laten vallen, heb ik geen moment geaarzeld. Ik gunde hem de zege. Ik moet niet alles winnen, ik ben geen kannibaal. We moesten trouwens iets ondernemen, want we geraakten De Clercq en Wellens niet kwijt. Zonder die lekke band een halve ronde voor het einde wint Groenendaal. Dat ik die pech kan opvangen, is een mooie revanche voor wat vorige week is gebeurd", vertelde Nijs, die opnieuw alleen leider wordt in de stand om de Superprestige.
"Richard vroeg mij om een gaatje te laten vallen. Ik heb geen moment geaarzeld."
Sven Nijs
Groenendaal, niet echt aangeslagen door die late opdoffer, bevestigde het verhaal van Nijs.
"Ik denk dat we vooraan mekaar waard waren. En ik wist dat op deze snelle omloop een klein gaatje voldoende was om tot aan de finish voorop te blijven. Sven heeft me op handige wijze een handje toegestoken. Ik dacht echt dat de bloemen binnen waren. Tot de tube van mijn voorwiel halfweg de slotronde leegliep. Ik wist meteen dat ik geklopt was. Het was te ver tot de materiaalpost. Ik wisselde net van fiets toen ze mij voorbij reden. Spijtig, maar gelukkig slaagde Sven er in De Clercq af te schudden en blijft het in de ploeg. Neen, ik ga niet zitten janken omdat ik deze belangrijke wedstrijd niet heb gewonnen. Ik ben zeven jaar prof, dan baal je iets minder van dit soort tegenslag", aldus de Nederlander, die (voorlopig?) achter een grote zege blijft aanhollen.
"Ik ben blij dat ik na dat rotseizoen van vorige winter weer niveau haal, maar eigenlijk tellen alleen overwinningen en wat dat betreft zit het nog steeds niet goed."
"Ik ben zeven jaar prof, dan baal je iets minder van dit soort tegenslag."
Richard Groenendaal
Nijs - Groenendaal plezierden hun sponsor - die in de loop van de week naar verluidt een faxje naar de twee ploegmaats had gestuurd - maar ze waren niet de enige uitblinkers. Bart Wellens (vierde) moest in de voorlaatste ronde vooraan afhaken, maar reed een beresterke wedstrijd. De Clercq handhaafde zich ondanks een lekke band halfweg in de spits, maar de wereldkampioen had in de finale dit keer geen verhaal tegen het Rabobank-duo.
Nu in het nieuws