Philippaerts wint niet maar klimt wereldwijd

GP Maastricht
BR>MAASTRICHT - De Bulgaarse Samantha McIntosh heeft de Grote Prijs van Maastricht gewonnen. Philippe Le Jeune uit Hoeilaart finishte op de negende plaats. Ludo Philippaerts kwam niet in het stuk voor. Zijn merrie Nura had immers de hoogte van twee hindernissen veranderd. Ludo werd beboet met acht strafpunten. Toch werd de Gruitrodenaar de man van het concours. Ludo won in de MECC immers drie proeven. Het festival Philippaerts startte vrijdagavond al. Zaterdag deed Ludo het tot twee keer toe nog eens over. Hierdoor is hij in de Worldranking dan ook terug naar een twaalfde plaats geklauterd.
"Mijn paarden sprongen in Maastricht echt goed," aldus een dolgelukkige Philippaerts. "Tijdens de Grote Prijs kende ik wat tegenslag. De overwinning van zaterdagavond heeft me daar parten gespeeld. Toen heb ik Nura in de barrage zeer vlot vooruit gereden. Ik won die proef dan ook met drie seconden. Wat Nura deed was uit de kunst. In de Grote Prijs begon de merrie ook heel goed. Voor de driesprong liep het echter even mis. Ik moest bij het aanrijden wat snelheid terugnemen. We kwamen dan ook niet goed binnen zodat we een fout kregen op de tweede en derde sprong. Dat komt er natuurlijk van als je je paard in een andere proef iets te fel vooruit rijdt."
Negen ruiters haalden de barrage van de GP. Een Nederlander (Bril), een Duitser (Hetzel) en Philippe Le Jeune gingen hier in de fout. De andere crossten om de zege tegen de tijd. McIntosh won voor de Brit Billington en de Braziliaanse Diniz. Geen triomf voor de andere deelnemende Belgen aan JIM Maastricht. Philippe Le Jeune moest in een nevenproef vrede nemen met een derde plaats. Emiel Geurts kon zich tot drie keer toe in de prijzen rijden.
De achtjarige ruin Otterongo was het derde paard dat Ludo Philippaerts in Maastricht naar een triomf reed. "De prestaties van dat paard gaan gewoon in stijgende lijn," aldus Ludo. "Het is gewoon een droom. Topklasse. Dit paard is een van de kandidaten voor de Olympische Spelen."
Ook zijn vorderingen in de Worldranking doen Philippaerts glunderen. "Ik bezet terug een twaalfde plaats. Het is lang geleden dat ik nog zo hoog geklasseerd stond. Maar in het begin van het jaar heb ik nog gezegd dat, als ik over mijn stal mocht blijven beschikken , ik op het eind van het jaar dicht bij de top-10 zou staan. Geen enkel toppaard heeft de stal verlaten. Met de jumpings van Amsterdam en Mechelen voor de boeg is een tiende plaats voor het einde van het jaar nog haalbaar."
Nu in het nieuws