"Toch verdient Agassi zijn eerste plaats"

Sampras geeft in ATP-finale demonstratie weg tegen nummer één van het jaar
BR>HANNOVER - - De beste tennisser van het decennium versloeg de beste van het jaar. Pete Sampras won zondag in Hannover tegen Andre Agassi zijn vijfde wereldtitel: 6-1, 7-5 en 6-4. Hij evenaart daarmee Ivan Lendl. De 28-jarige Amerikaan bezorgde zijn één jaar oudere landgenoot een domper aan het slot van diens mooiste jaar. Zelf tekende hij aan het eind van de eeuw voor een sportief wonder. Sinds augustus was hij geblesseerd aan de rug, speelde slechts één partij (in Parijs tegen Clavet) en leek na tien topjaren begonnen aan een vrije val. Gelukkig niet, dus.
Tennis ATP Masters
Sampras bleek topfit, verloor weliswaar in de voorrondepoule van Agassi, maar dat kwam door een gebrek aan wedstrijdritme. Hij groeide in het tornooi en tegen het eind heerste hij als vanouds, als de allerbeste ter wereld. Zijn beloning: ongeveer 55 miljoen frank, Agassi moest het stellen met 30 miljoen frank (750.000 dollar) én de positie van nummer 1 aan het eind van het jaar.
Agassi speelde aan het begin van de Masters beter dan aan het eind. Hij liet in de groep niets heel van de Ecuadoriaan Lapentti, Sampras en de Braziliaan Kuerten. In de halve finale stelde de Rus Kafelnikov hem al voor problemen. Hij loste die wel op: 6-4 en 7-6 en was toch favoriet voor de finale.
Sampras had zichzelf verrast tegen Kuerten, verkropte de afstraffing van zijn rivaal uit Las Vegas en herpakte tegen Lapentti. In de halve finale sloeg hij zich door de antipathie van het Duitse publiek en langs de Duitse lieveling Nicolas Kiefer: 6-3 6-3. Sampras oogstte tenslotte bewondering van de volle Messehalle in Hannover en was klaar voor de strafexpeditie in de eindstrijd.

Dertiende


De dertiende finale tegen Agassi bracht hem geen ongeluk. Sampras wist het tevoren. "Voor zulke wedstrijden als deze, doe ik het nog", zei 'Pistol Pete' vooraf. Zijn vizier was scherp, zijn kogels vaak harder dan zijn strakbespannen rackets konden verdragen. Hij sloeg talloze snaren kapot, maar hij had dan ook een tas vol rackets bij zich. Net als in de zomer op Wimbledon was Sampras beter dan Agassi en won hij in totaal voor de achtste keer. Over alle confrontaties staat het intussen 17-11.
In de finale van Hannover brak Sampras al in de tweede game naar 2-0 en pakte hij de eerste set met 6-1. In de tweede raakte hij met 0-3 achter, maar hij bleef geconcentreerd. Hij pakte bij 2-4 de opslag terug en pakte Agassi's opslag bij 5-5 nog eens. In de derde set van de best-of-five brak hij Agassi in de eerste game, hield hem constant onder druk en gaf geen kans weg.
De revanche voor de poulenederlaag duurde 1 uur en 46 minuten. Een minutenlange staande ovatie van 13.500 toeschouwers viel hem ten deel. Na afloop uitte 'Perfect Pete' zich in rustige bewoordingen: "Ik heb in de finale mijn beste tennis gespeeld. Agassi had een fantastische week. Ik vind dat deze wedstrijd van zeer hoog niveau was. Ik feliciteer Andre met zijn geweldige jaar. Hij won het Frans en het US Open, stond in de finale van Wimbledon en hier. Hij verdient het om nummer 1 te zijn."
Halve finales:
Andre Agassi (VSt/1) - Jevgeny Kafelnikov (Rus/2) 6-4, 7-6 (7/5)
Pete Sampras (VSt/5) - Nicolas Kiefer (Dui/6) 6-3, 6-3.
Finale:
Pete Sampras - Andre Agassi 6-1, 7-5, 6-4

Erelijst


HANNOVER -- Pete Sampras behaalde in Hannover zijn vijfde wereldtitel. In totaal won de Amerikaan al 61 tornooien, waarbij twaalf van het grandslam-circuit.
Geboren: op 12-8 1971 in Washington
Positie ATP-wereldranglijst: 5e.
Overwinning op Masters: vijf (1991, 1994, 1996, 1997, 1999).
Tien deelnames, negen keer in halve finale.
Titels: 61 (12 grandslams).
Zeges 1999: Queen's, Wimbledon, Los Angeles, Cincinnati, Masters
Prijzengeld loopbaan: 38.808.561 dollar (ongeveer 1,532 miljard frank-38 miljoen euro)
Prijzengeld 1999: 2.816.406 dollar (113 miljoen frank - 2,8 miljoen euro).
Nu in het nieuws