D07 S04 KORT Nevensporten

f Algemeen
BR> Oud-wielrenner Charly Gaul (67) is door de Luxemburgse Vereniging van de Sportpers (ALPS) verkozen tot Luxemburgs sporter van de eeuw. De "Engel van de Bergen" won in 1958 de Ronde van Frankrijk en zegevierde in twee Giros (1956 en 1959).
f Boksen
De Duitse bokser Sven Ottke heeft in Düsseldorf zijn IBF-deel van de wereldtitel in het zwaarmiddengewicht succesvol verdedigd met een puntenzege over zijn Amerikaanse uitdager Glen Johnson. Hij is nu ongeslagen in zeventien profkampen.
De Oezbeek Artur Grigorjan behield in het Duitse Lübeck zijn WBO-wereldtitel in het lichtgewicht. De 32-jarige bokser, ongeslagen in 28 profkampen, haalde het met een technical k.o. in de tiende ronde tegen zijn Uruguayaanse uitdager Wilson Enrique Galli.
In een nevenkamp verloor onze landgenoot Marino Monteyne een gevecht bij de superwelters. Hij werd in de zesde ronde gestopt door Anthony Farell.
De WBO-kroon in het weltergewicht blijft in het bezit van de in Hamburg wonende Rus, Achmed Kotiev. Hij won na twaalf ronden met de punten tegen de Portoricaan Daniel Santos.
de 26-jarige Zweed Armand Krajnc versloeg in de strijd om het WBO-wereldkampioenschap voor middengewichten de Engelse titelverdediger Jason Matthews met een technisch k.o. in de achtste ronde.
f Bowling
Het Finse trio, Antti Pekka Lax, Lasse Lintilae en Ari Halme, is in Abu Dhabi wereldkampioen bij de trios geworden. Ze haalden een totaal van 4088 pins en een gemiddelde van 227,1. De Noren behaalden zilver en Qatar brons. Onze landgenoten Gerry Verbruggen, Gregory Maes en Olivier Leroy moesten zich tevreden stellen met een 35e plaats.
Zuid-Korea werd wereldkampioen bij de trios vrouwen met een totaal van 3782 pins en een gemiddelde van 210,1. Japan werd tweede en de Verenigde Staten derde. De belgische dames, Wendy Bergen, Nadia Ledent en Elisabeth De Telder eindigden op de 45e plaats.
f Darts
Erik Clarijs heeft het Open van Zweden gewonnen. In de finale versloeg hij wereldkampioen Van Barneveldt.
f Kunstskiën
De Fin Mikko Ronkainen heeft in het Zweedse Tandaadalen het onderdeel moguls of bultskiën, een manche van de wereldbeker freestyle, gewonnen.
f Mountainbike
Bert Scheirlinckx was de snelste in de De Panne Endurance, een race op het strand met meer dan duizend deelnemers.
f Motorcross
De 22-jarige Fransman David Vuillemin heeft in Leipzig de wereldtitel supercross in de wacht gesleept voor zijn landgenoot Sébastien Tortelli. De Amerikaanse specialist Jerry Mac Grath werd derde in de eindstand.
f Ruitersport
Het springpaard Quireux is voor een recordbedrag naar Hong Kong verhuisd. Op een veiling in het Duitse Ankum werd voor de zesjarige ruin een recordbedrag van 50 miljoen frank (1,2 miljoen euro) betaald.
f Schaatsen
De Japanner Satoru Terao, wereldkampioen over 1.000m, heeft op de wereldbekermanche shorttrack in Nobeyama zijn tweede succes behaald. Daags na de 1500 meter was hij nu ook de snelste over 500m.
Wereldkampioene Monique Garbrecht heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn de 1000 meter gewonnen. De Duitse reed de kilometer in 1'18"08. De Japanse Eriko Sanmiya werd tweede in 1'18"53. Later won Garbrecht ook nog de 500 meter in 38"96.
Jeremy Wotherspoon won in Berlijn de 500 meter bij de mannen. Olympisch kampioen Hiroyasu Shimizu uit Japan werd tweede.
Jakko-Jan Leeuwangh uit Nederland zegevierde in de 1000 meter. Hij reed de afstand in 1'11"18.
f Langlaufen
De Noorse Bente Martinsen heeft de openingsmanche om de wereldbeker langlaufen gewonnen. In het Zweedse Kiruna was de wereldbekerhoudster net als vorig jaar de snelste over vijf kilometer klassieke stijl.
Odd Björn Hjelmeseth maakte het Noors succes volledig met winst in de 10 km klassieke stijl bij de mannen, ondanks een val op 200 meter van de streep.
f Skispringen
De 21-jarige Duitser Martin Schmitt won in het Finse Kuopio de openingsmanche van de wereldbeker skispringen. De Fin Ville Kantee won de tweede manche en de wedstrijd. Schmitt, die vorig jaar de wereldbeker won, blijft wel leider in de tussenstand voor de wereldbeker.
De wereldbekerwedstrijden skispringen en Noordse combinatie van volgend weekeinde in Lillehammer zijn afgelast wegens een gebrek aan sneeuw in de Noorse, voormalige olympische gaststad.
f Snowboard
[1[ De Oostenrijker Stefan Kaltschuetz, bij de mannen, en de Italiaanse Margerita Parini, bij de vrouwen, hebben de reuzenslalom van Tignes gewonnen, de eerste manche om de wereldbeker snowboarden.
f Tafeltennis
Villette Charleroi heeft op de vierde speeldag van groep A in de Champions League in Wenen met 3-2 verloren van het plaatselijke SVS NiederOesterreich.
f Veldlopen
Tim Anseeuw is in de korte cross in Tilburg (Nl) over 2,5km tweede geworden na de Nederlander Marco Koers. Joeri Jansen eindigde vijfde.
Tinneke Boonen won de junioreswedstrijd in Tilburg.
Brussel zal het WK veldlopen in 2001 niet organiseren. De IAAF wees dat WK toe aan Dublin.
f Volleybal
De Nederlandse nationale volleybalploeg zal deelnemen aan het internationale Flanderstornooi of Witte Molen in Sint-Niklaas (26-28 december). Oranje doet dit in voorbereiding op de Europese olympische kwalificatie in Polen. Ook Maaseik heeft zijn deelname bevestigd als voorbereiding op de Champions League. De organisatoren onderhandelen verder nog met een aantal landenploegen, waaronder Joegoslavië en Italië, om het deelnemersveld volledig te maken.
f Waterpolo
De Hongaar Tibor Benedek is voor vijftien maanden geschorst wegens doping. De geroutineerde international, momenteel aangesloten bij AS Roma Pallanuoto, mist daardoor de Olympische Spelen van Sydney. Benedek kan nog in beroep gaan.
f Zwemmen
Thomas Rupprath heeft bij de Duitse zwemkampioenschappen in het 25-meterbad van Bad Mergentheim na bijna vijftien jaar Michael Gross afgelost als beste Duitser op de 200 meter vlinderslag. Rupprath tikte aan na 1'54"67, verreweg de beste tijd van het kortebaanseizoen. Olympisch kampioen Gross zwom indertijd in Gelsenkirchen met 1'54"78 een wereldrecord. Op dit kampioenschap werden in totaal drie beste wereldjaarprestaties gezwommen. Naast voormelde tijd van Rupprath, zwom Mark Warnecke de 100 m schoolslag in 59"85 en de 50 m schoolslag in 27"16.
Nu in het nieuws