Genk redt competitie

Print
Sterke kampioen smeert Anderlecht eerste competitienederlaag aan en wordt tweede
BR>ANDERLECHT - Het kampioenschap is nog niet gedaan. Gisteren bracht kampioen Genk na een perfecte match Anderlecht zijn eerste competitienederlaag toe. Het was meteen de eerste thuisnederlaag van Sporting sinds één jaar. Genk solliciteert mee naar de titel, dat is duidelijk.

Anderlecht 1


Genk 2


Genk en Club Brugge zijn de grote winnaars van het weekeinde. Club Brugge schuift ondanks zijn interne problemen de topdrie binnen, Genk blaast de competitie nieuw leven in en verovert de tweede plaats. Voor Anderlecht is er geen man overboord. Het behoudt met één match minder drie punten voorsprong op de landskampioen. De uitslag bewijst het gelijk van Aimé Anthuenis. Nu al stellen dat Anderlecht kampioen is, is veel te voorbarig.
Als er één ploeg is die Anderlecht pijn kan doen, is het wel Genk. Vorig seizoen begon Genk met 33 op 45. Nu heeft het één puntje minder. Met zijn dertien op vijftien kwam de landskampioen boordevol vertrouwen naar Brussel. Niet dat het Anderlecht van de mat veegde, maar het legde zich niet neer bij de huidige suprematie van de Brusselaars. Sporting verwierf licht veldoverwicht, Genk kreeg aanvankelijk de betere kansen. Beide ploegen leden soms iets te veel balverlies, maar het contrast met Club Brugge - Lierse was frappant. Het tempo lag niet twee, maar vijf keer hoger dan in het Jan Breydel-stadion. Anderlecht en Genk zijn momenteel de twee beste ploegen van het land.
Wie daar nog aan twijfelde, kreeg tien minuten voor de rust een potje voetbal om van te smullen. Anderlecht zette zich - mede dank zij het onzekere uitverdedigen van Brockhauser - in vijfde versnelling. Zetterberg zag zijn kopbal achter de lijn weggetrapt worden, Ekakia kopte op de lat. Bij de counter was het bingo. Ditmaal ging de vergelijking met Club Brugge - Lierse wel op. Ook toen leidde de kopbal van Eric Van Meir op de dwarslat de Brugse 1-0 in.
De Merci Aimé van de Genkse spionkop zal bij Anthuenis staalhard zijn aangekomen.
Aimé Anthuenis trok wit van woede de kleedkamer binnen. Net nu Anderlecht thuis één jaar ongeslagen was - de laatste nederlaag dateerde van 15 november 1998 tegen Standard (0-1) - stond hij op achterstand. Dat gebeurde dit seizoen nooit eerder. Dat uitgerekend zijn zonen uit Genk daarvoor zorgden, maakte de 0-1 des te pijnlijker.
Aimé reageerde meteen. Ekakia, die niet voorbij Vangronsveld geraakte, werd gewisseld voor Stoica. Anderlecht stormde massaal richting Brockhauser. Te massaal, zo bleek al gauw. Aan één counter had uitblinker Gudjonsson genoeg om Anderlecht af te maken.
Paars-wit was aangeslagen. Het beet zijn tanden stuk op de ijzersterke Limburgse verdediging. De kans dat Genk op counter voor 0-3 zou zorgen, leek groter dan dat Anderlecht 1-2 zou maken. Maar precies dan toont Anderlecht zich dit seizoen het gevaarlijkst. Koller toonde dat opnieuw aan en Anderlecht zat, vooral dank zij de hoogstandjes van Stoica, weer in de match. Toen Origi er 1-3 van maakte, was het kalf verdronken. De Merci Aimé die de Genkse spionkop aanhief, zal bij Aimé Anthuenis staalhard zijn aangekomen.
Nu in het nieuws