"Frisdrank kan kans op borstkanker verhogen"

Print
Vrije suikers in de voeding, die onder meer in grote hoeveelheden in frisdranken voorkomen, houden voor kinderen een reëel gezondheidsrisico in. Bij meisjes van 12 tot 14 jaar kunnen zijn met name het risico op borstkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhogen. Dat zei gisteren dokter Jaak Janssens, die als onderzoeker bij het Limburgs Universitair Centrum gespecialiseerd is in borstkanker. Janssens stelde de verontrustende resultaten van een nog lopend onderzoek woensdag voor op een symposium over bier en gezondheid in Brussel.
BR>Dat onderzoek kwam er op vraag van de CBB, de Confederatie der Brouwerijen van België. Die wou een bewering als zou bier iets te maken hebben met borstkanker grondig laten onderzoeken. Dr Janssens boog het onderzoek om naar het consumptiegedrag op jongere leeftijd, omdat daar de grondslag gelegd wordt voor borstkanker. Bij het analytisch onderzoek waren in 1998 twaalf kinderen betrokken en dit jaar 60. Zij moesten bier, cola en tafelbier innemen en daarna werd hun bloed onderzocht, in casu het insulinegehalte. Want als dat te sterk of te vaak stijgt, kunnen allerhande ziekten ontstaan: obesitas (zwaarlijvigheid), die kan leiden tot suikerziekte, hart- en vaataandoeningen of zelfs depressie, maar ook borstkanker.

Suikers


Meisjes in de leeftijd van 12 tot 14 jaar moeten extra oppassen, zegt dr Janssens. "De borst is het laatste orgaan dat bij de mens ontstaat. De borsten kennen de grootste groei net voor de eerste menstruatie. In die periode zijn zij het meest gevoelig voor afwijkingen, die later tot borstkanker kunnen leiden. Vroeger dacht men dat vet bij die misontwikkeling een belangrijke rol speelde. Uit ons onderzoek is gebleken dat veeleer vrije suikers, zoals die in frisdranken voorkomen, verantwoordelijk zijn." De gevarengroep bestrijkt niet alle meisjes in de bewuste leeftijdsklasse.
Vooral meisjes die neiging hebben tot obesitas, moeten oppassen met vrije suikers. "Voor kinderen die mager zijn, vormen frisdranken absoluut geen probleem", stipt dokter Janssens aan. Vrije suikers komen overigens niet alleen in frisdranken voor, maar ook in snoep en allerhande zoetigheden. Dat dokter Janssens zich speciaal heeft toegespitst op de softdrinks komt omdat zij een vrij groot deel uitmaken van de dagelijkse voeding van jongeren. Bovendien weet een onderzoeker perfect wat erin zit. "Een boterham met confituur is veel complexer", zegt Janssens. Hoe sterk het risico op borstkanker toeneemt, moet nog nader worden onderzocht. Het onderzoek wordt daartoe momenteel uitgebreid tot duizend schoolkinderen en 200 geopereerde vrouwen.
Nu in het nieuws