Vulkaan op Jupitermaan heeft Aardse trekjes

Er bestaan opvallende gelijkenissen tussen een vulkaan op de Jupitermaan Io en een vulkaan op het Amerikaanse eiland Hawaï. Op 10 oktober scheerde de ruimtesonde Galileo rakelings langs Io, de Jupitermaan die bekendstaat vanwege haar vulkanische activiteit. Het ruimtetuig nam foto's van de vulkaan Prometheus die sinds de eerste waarnemingen, nu twintig jaar geleden, altijd actief is geweest.

BR>Galileo stelde vast dat Prometheus merkwaardig sterk gelijkt op de vulkaan Kilauea op Hawaï, die al meer dan zestien jaar actief is. Prometheus bezit twee gloeiend hete plaatsen: een grote naar het westen en een kleinere, minder warme naar het oosten. Nabij de westelijke zijn er talrijke lavastromen, nabij de oostelijke is er een krater van 28 km lang en 14 km breed.

Terwijl men voorheen dacht dat de 50 tot 100 km hoge rookpluim ontstond waar de lava uit Prometheus tevoorschijn kwam, lijkt die nu afkomstig uit het uiterste einde van de lavastroom. Precies die rookpluim is één van de gelijkenissen met de Kilauea. Alleen is de vuurspuwende berg op Io wel veel groter.

Nu in het nieuws