Antwerpse specialisten ontwikkelen rug-prothese

Print
Goed nieuws voor mensen met rugklachten. Chirurgen verbonden aan het Antwerpse Middelheimziekenhuis hebben eind september met succes voor de eerste maal in België een discusprothese ingeplant. Die operatie garandeert een soepelere rug dan het traditionele 'vastzetten' van de ruggenwervels. De techniek wordt al decennia lang toegepast aan de heup en de knie.
BR>Neurochirurg Robert Hes en orthopedisch chirurg Bart Conix vormen al bijna drie jaar lang de spine unit van het Middelheimziekenhuis. Samen voerden ze honderden lumbale fusie-operaties uit. Daarbij worden ruggenwervels, waarvan het discusweefsel om één of andere reden is aangetast, vastgezet. In de afgelopen maand plantten ze voor het eerst in België drie discusprotheses bij twee patiënten in. Een operatie waar duizenden Belgen voor in aanmerking komen en die voor die patiënten totaal nieuwe deuren opent.
Het discusweefsel is een bindweefsel dat zich tussen de ruggenwervels bevindt en de tussenwervelschijf vormt. Het vangt de schokken op en ontlast zo de ruggengraat. Soms vertoont dat weefsel inzakkingen, drukt het tegen de zenuw (hernia) of verslijt het omdat de ruggenwervels niet stabiel tegenover elkaar bewegen. "Dat veroorzaakt een pijnlijke rug en weerhoudt de patiënt van een normaal leven of sportactiviteiten. Tot op heden losten we dat op door de ruggenwervels vast te zetten," leggen beide dokters uit.
"Vroeger gebeurde de fusie-operatie uitsluitend langs de rugkant. Tegenwoordig benaderen we de ruggengraat, indien mogelijk, langs de voorkant. Dat leidt tot betere resultaten, verkleint de kans op complicaties en gaat gepaard met minder bloedverlies. Door die benadering langs voor waren we technisch in staat om een kunsttussenwervelschijf in te planten. Een techniek die voor het eerst in 1989 in Frankrijk werd toegepast en sindsdien ook veelvuldig in Duitsland en Nederland." Zodoende trokken beide chirurgen naar een Nederlandse collega, die de laatste jaren al vierhonderd protheses inplantte, om het materiaal en de techniek te bestuderen.

UFO


Het grote voordeel van een discusprothese is de soepelheid. De prothese bestaat uit twee metalen plaatjes, opgevuld met kunsttussenweefsel bestaande uit polyethyleen dat de vorm van een UFO heeft. Dat weefsel varieert in dikte tussen zeven en elf millimeter. De UFO-vorm laat toe dat de boven- en onderliggende wervel makkelijk kunnen bewegen. "In tegenstelling tot een fusie-operatie, waarvoor we bovendien ook bot uit het bekken of het been van de patiënt moeten halen. De techniek is enkel toepasbaar op patiënten tot ongeveer vijftig jaar, want het bot mag nog niet poreus zijn."
De prothese kost 86.000 frank en wordt voorlopig nog niet terugbetaald door de ziekenkas. De operatie neemt nauwelijks twee uurtjes in beslag en de patiënt is enkele uren na de ingreep opnieuw te been. "Hij moet in staat zijn om terug het normale levensritme van zijn leeftijdsgenoten te halen, inclusief sportactiviteiten. Let wel, wij kunnen van een slechte rug geen nieuwe rug maken. Een lichaam is nog steeds geen auto waar zomaar wisselstukken worden ingeplant."

.

Nu in het nieuws