Belgacom gelooft in elektronische handel

Print
Belgacom wil ook een graantje meepikken van de opkomende e-commerce. De telecomoperator heeft binnen zijn nieuwe divisie DNA (Data Network & Applications) een hele reeks producten ontwikkeld die bedrijven in staat moeten stellen langs elektronische weg handel te drijven. Dat kan zowel tussen bedrijven onderling zijn (de zogenaamde business-to-business) als van bedrijf naar consument (business-to-consumer). De elektronische handel stelt in ons land nog niet zoveel voor. Van de 18.000 Belgische sites op internet laten er slechts 500 toe om online producten aan te kopen.
BR>Het aantal bedrijven waaraan je rechtstreeks elektronisch kan betalen (via een credit card, proton...) ligt nog een stuk lager: 160 volgens Marie-Paule Baus, international strategy & communications manager van de business unit E-Commerce van Belgacom. Maar de markt staat niet stil. Van 3,4 miljard frank in '98 zal de totale e-commerce in ons land (interbedrijfshandel, verkoop aan consumenten en publiciteit) dit jaar omhoogschieten naar 12,2 miljard, zo verwachten gespecialiseerde onderzoekbureaus. En een verdere pijlsnelle groei wordt in het vooruitzicht gesteld: 33,1 miljard in 2000, 78,4 miljard in 2001 en 162,3 miljard nog een jaar later. Een sleutelelement in het hele proces van online handel drijven is de beveiliging. De komst van de digitale handtekening, waarmee je zeker bent dat je partner echt diegene is voor wie hij zich voordoet, zal de zaken ongetwijfeld vergemakkelijken.
Dat Belgacom als telecombedrijf met e-commerce-producten uitpakt, kan toch enige verwondering wekken. "Het is zeker niet onze bedoeling een grote IT-onderneming te worden. Waar nodig werken wij trouwens met gespecialiseerde partners. Maar wij kunnen er niet omheen: onze klanten willen een oplossing, en op basis van onze competenties kunnen wij die leveren", zegt Jean-Pierre Baudoin, directeur E-Commerce. Met al zijn producten voor de elektronische handel wil Belgacom volgend jaar al een miljard omzet halen. "Voor 1999 zullen wij op iets minder dan de helft daarvan uitkomen", geeft Baus nog mee.

.

Nu in het nieuws