Microsoft versus Linux

Linux lijkt een serieuze concurrent te worden voor Windows. Uiteraard wordt er op de Microsoft-site dan ook aandacht besteed aan het alternatief voor het eigen Windows. Op de

Linux Myths

site legt Microsoft uit dat een heleboel dingen die over Linux verteld worden gewoon berusten op mythes en dat er onterecht een hype gecreëerd wordt. Wij geven u kort de mythes en geven Jan Guldentops, algemeen directeur van computerbeveiligingsbedrijf Better Access en Linux-gebruiker van het eerste uur, de kans om er kort op te reageren. Al wil hij op voorhand toch nuanceren: "In de grond is het belangrijk welk systeem de beste oplossing biedt. In mijn ogen is dat in steeds meer gevallen Linux. Maar er zijn situaties waar ook Windows NT de beste oplossing kan zijn. Dat moet je rustig toegeven."

BR>

1. Linux presteert beter dan Windows NT

Microsoft:

De resultaten van tests van het onafhankelijke PC Week Labs bewijzen dat Windows NT zowel als fileserver, printserver als webserver beter presteert dan Linux.

Guldentops:

De grootste mailserver van België, Digitale Metropool Antwerpen (DMA) met zijn 31.000 elektronische postbussen, draait op één Linux-pc met 256 MB RAM. Ze hebben de ambitie om dit systeem over te schakelen op Windows NT, maar dat blijkt vooralsnog niet te lukken.

2. Linux is betrouwbaarder dan Windows NTMicrosoft: Linux-gebruikers vertellen dat Linux een stabiel en betrouwbaar besturingssysteem is, maar hebben geen harde bewijzen of cijfers om dat aan te tonen. Windows NT heeft die wel.Guldentops: Als ik kijk naar de up-time - de verlopen tijd sinds je je computer de laatste keer hebt moeten herstarten - van de computers in mijn bedrijf, dan merk ik dat Linux beter presteert. Mijn eigen Linux-pc loopt al 14 dagen, die van mijn collega heeft een up-tijd van 400 dagen en onze webserver loopt al 48 dagen. Vergelijk dat gewoon met het aantal keer dat je een Windows-pc moet herstarten.

3. Linux is gratis

Microsoft:

De aankoop van een programma is slechts een deel van de totale kosten die een gebruiker heeft. Bij Linux betaal je voor de diensten van helpdesks, er zijn de kosten voor het herscholen van gebruikers en netwerkbeheerders, en is het moeilijk om gediplomeerde ontwikkelaars en testers te vinden. Tel dat alles samen en Windows NT is goedkoper.

Guldentops:

De aankoop is inderdaad maar een gedeelte van de prijs. Hulp kost geld, maar de software van Microsoft en de zwaardere hardware die er voor nodig is, kosten ook geld. Omdat Linux beter vanop afstand beheerd kan worden dan Windows NT, moet een Linux-technicus niet fysiek aanwezig zijn om problemen op te lossen, wat tijd en kosten bespaart. Wat de ontwikkelaars en testers betreft: bij Windows ben je daarvoor voor 100 procent gebonden aan één partner, waarvan in het verleden gebleken is dat hij niet erg betrouwbaar en standvastig is.

4. Linux is veiliger dan Windows NT

Microsoft:

Linux geeft alleen toegang tot bestanden en directories, terwijl bij Windows NT elk object toegankelijk is en aangepast kan worden. Veiligheid bij Linux is alles of niets: ofwel ben je een gewone gebruiker, ofwel een netwerkbeheerder. Beperkte toegang tot systemen is niet mogelijk. De veiligheid van Linux is niet op C2-niveau getest door de Amerikaanse of Britse overheid, Windows NT wel. Linux heeft bovendien geen centraal meldpunt voor eventuele fouten of veiligheidsproblemen. Windows NT is bovendien makkelijker om op te zetten en te onderhouden.

Guldentops:

Op Windows NT is de toegang tot bepaalde bestanden evenzeer afgesloten door toegangsrechten, net als bij Linux. En Linux kan aan gebruikers wel degelijk beperkte toegang geven. De C2-tests zijn enkel geldig voor geïntegreerde hard- en softwaretoepassingen. Windows NT kan dus nooit dat certificaat hebben. En als het echt zo veilig was, waarom is het Amerikaanse leger dan recentelijk overgeschakeld op Linux? Linux heeft bovendien een aantal onafhankelijke meldpunten voor fouten. Wat het centrale meldpunt van Microsoft betreft: het duurde 15 dagen voor er een oplossing kwam voor een zware fout - die 40 procent van alle e-commerce sites ter wereld voor iedereen open zette - in hun software. De praktijk leert dat er met de regelmaat van een klok zware beveiligingsproblemen opduiken in Windows NT en andere Microsoft-producten.

5. Linux zal Windows vervangen bij de gewone gebruiker

Microsoft:

Linux voorstellen als een systeem voor gewone gebruikers, is een stap terug zetten. Je krijgt dan namelijk een computer waarvoor minder software beschikbaar is en die gebruiksonvriendelijker is.

Guldentops:

Op dit moment klopt dat inderdaad. Er is minder software beschikbaar voor Linux, maar meer en meer software-ontwikkelaars komen nu ook met programma's voor Linux. Wat het gebruiksgemak betreft: als je wil kan je Linux laten werken met een zelfde type interface - met ondermeer pictogrammen en vensters - als Windows.

Wie alles uitgebreid wil lezen, kan terecht op:

http://www.microsoft.com/ntserver/nts/news/msnw/linuxmyths.asp