Pinguïn Power

Print
Linux-logo
Als je thuis een computer hebt staan, is de kans groot dat die werkt met Windows 95, Windows 98 of Windows NT. Logisch ook, want Microsoft heeft een groot deel van de markt voor besturingssystemen in handen. Heel wat mensen weten zelfs niet dat er een alternatief is voor Windows, het besturingsprogramma waarop Bill Gates zijn imperium bouwde. En toch is het zo. Het alternatief heet Linux en begon als een hobby-project van een Finse student. Intussen is Linux uitgegroeid tot een systeem dat voor serieuze competitie zorgt op de markt van besturingssystemen. En raar maar waar: Linux is gratis.
BR>

Linux in 20 vragen


Linus Torvalds
Linus Torvalds, de geestelijke vader van Linux. Foto AP
1. Wat is Linux?
Linux is een besturingssysteem dat gebaseerd is op UNIX, het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Omdat het programma werkt op allerlei computers, ondermeer pc's, Macs en Amiga's, omdat het kan communiceren met verschillende netwerken én omdat het gratis en kwalitatief erg goed is, is het op korte tijd heel erg populair geworden.
2. Wie heeft Linux gemaakt?
Linux werd voornamelijk ontwikkeld door de Finse student Linus Torvalds, die in zijn vrije tijd aan het besturingssysteem werkte. Toen hij in 1991 zijn eerste versie klaar had, zette hij de broncode van het programma op het Internet zodat iedereen zijn werk kon beoordelen en bruikbare software kon ontwikkelen. Vanaf dan werkte noveral ter wereld enthousiaste programmeurs aan de verdere ontwikkeling en verbetering van het systeem en in 1994 was het eerste stabiele besturingssysteem klaar.
3. Wat kan Linux?
Op dit moment is Linux het meest geschikt om te gebruiken binnen een netwerk. Ontzettend veel machines gebruiken Linux als web-, file- of printserver. Maar Linux kan ook Windows vervangen op je gewone desktopcomputer: Linux heeft bijvoorbeeld ook Office-programma's, Internetbrowsers en beeldverwerkingsprogramma's. Een groot voordeel is ook dat Linux je de kans laat om zelf te programmeren door het grote aantal programmeertalen dat beschikbaar is.
4. Waarom zou ik voor Linux kiezen?
Als je je computer enkel gebruikt om teksten te schrijven of je boekhouding te doen, dan blijf je best met Windows werken. Want ondanks een aantal fouten, blijft Windows een makkelijk bruikbaar programma. Toch zijn er een aantal redenen waarom Linux interessant kan zijn: het hele besturingssysteem is - net als het merendeel van de software - volledig gratis, het is stabieler dan een heleboel andere besturingssystemen, het kan op een groot aantal computers van verschillende origine gebruikt worden en het laat gebruikers meer vrijheid om zelf dingen aan te passen en te veranderen.
5. Hoe kan Linux gratis zijn?
Linus Torvalds heeft Linux destijds uitgebracht onder General Public License (GPL). Dat wil zeggen dat iedereen het programma vrij mag kopiëren, verdelen en veranderen zolang de broncode beschikbaar blijft voor iedereen en de verdere verdeling van de software niet op een of andere manier aan banden wordt gelegd. Hierdoor is Linux nu nog altijd gratis beschikbaar.
6. Wat gratis is, kan toch niet goed zijn?
Linux is inderdaad niet ontwikkeld door een firma die veel geld kan stoppen in de ontwikkeling van het product. Maar omdat de broncode vrij beschikbaar is, kunnen verscheidene mensen constant verbeteringen aanbrengen en kan de een de fouten van de ander verbeteren. Op dit moment werken zelfs grote bedrijven als IBM, Intel, Compaq en Dell mee aan de verdere ontwikkeling van Linux.
7. Hoe verdienen bedrijven er dan geld mee?
Door geld te vragen voor de installatie en het onderhoud van systemen die onder Linux draaien, bijvoorbeeld. Ook met opleidingen in Linux wordt veel geld verdiend.
8. Kan ik Linux op mijn pc draaien?
Linux draait al op een pc met een Intel 386-processor met 2 Mb RAM, 10 Mb harddiskruimte en een diskettestation. Maar om comfortabel te kunnen werken, heb je minstens 4 Mb RAM en zo'n 100 Mb harddiskruimte nodig. De meest recente software - zoals Netscape Communicator bijvoorbeeld - heeft 64 Mb RAM nodig.
9. Waar vind ik Linux?
Als je bij een van de zoekmachines op het Internet Linux intypt krijg je duizenden links naar Linux-sites. Wie even zoekt vind tientallen sites waar Linux gratis gedownload kan worden. Als het downloaden te veel tijd in beslag neemt, kan je ook altijd in een computerwinkel voor weinig geld kant en klare Linux-installatiepakketten vinden.
10. Hoe begin ik eraan?
Je downloadt of koopt best een bekend Linuxpakket en een degelijk handboek. Er bestaan tegenwoordig heel degelijke startpakketten voor beginners. Vooral RedHat Linux en Linux Suse zijn erg geschikt voor beginners.

11. Waarom zijn er zoveel versies van Linux?
Omdat de broncode vrij beschikbaar is, kan iedereen Linux aanpassen en verbeteren. Het centrale gedeelte blijft uiteraard hetzelfde. Het verschil tussen de distributies, zoals de verschillende Linux-pakketten genoemd worden, zit hem vooral in de installatieprocedure en het pakket meegeleverde software.
12. Bestaat er een Nederlandse versie van Linux?
Op dit moment nog niet. Maar er zijn plannen om binnenkort een distributie op de markt te brengen die ook Nederlands ondersteunt. Tot dan moet je het doen met een Engels, Frans, Duits, Hongaars, Kroatisch of anderstalig besturingssysteem.
13. Kan ik Windows en Linux samen draaien?
Dat kan perfect. Je deelt je harde schijf gewoon in twee - je maakt partities in vaktermen - en op het ene deel zet je Linux, op het andere komt dan Windows. Als je je computer opstart, kan je dan kiezen welk besturingssysteem je opstart.
14. Welke software bestaat er voor Linux?
Dit was tot voor kort één van de zwakke punten van Linux. Het aanbod is nog steeds niet zo groot als bij Windows, maar de belangrijkste software - tekstverwerkers, office-pakketten, beeldverwerkingsprogramma's, databases, enz. - is intussen wel beschikbaar.
15. Werken Windows-programma's onder Linux?
Linux beschikt over enkele emulatoren - programma's die je Linux-computer doen denken dat hij Windows draait - die ervoor zorgen dat je Windows-software kan gebruiken in Linux. Maar een volwaardige oplossing is dat niet.
16. Werken games onder Linux?
Op dit moment begint de games-industrie het potentieel van Linux in te zien. Heel wat games worden tegenwoordig dan ook voor Linux uitgebracht. Ook hier geldt dezelfde regel als bij de software: het aanbod is vooralsnog nog niet zo groot als bij Windows-computers.
17. Is Linux moeilijk om te gebruiken?
In de beginperiode van het programma was dat ongetwijfeld zo. Maar nu kan je Linux er eigenlijk perfect hetzelfde laten uitzien als Windows: bureaublad, pictogrammen, klikken en dubbelklikken... Overschakelen blijft uiteraard even wennen, maar de mythe dat Linux erg gebruiksonvriendelijk is, is intussen achterhaald.
18. Krijgt Linux problemen met de millenniumbug?
Nee. Linux is volledig veilig bij de overgang naar 1 januari 2000. De eerste probleemdatum voor Linux ligt in 2038. Dat betekent dat de programmeurs nog 40 jaar hebben om een oplossing te bedenken.
19. Als Linux zo goed is, waarom gebruikt dan nog niet iedereen het?
Linux is een zeer goed programma, maar je mag ook niet blind zijn voor de tekortkomingen. Op dit moment is het software-aanbod nog vrij klein en is het systeem nog niet zo makkelijk in gebruik als Windows. Bovendien kan Linux, in tegenstelling tot Microsoft, geen honderden miljoenen besteden aan promotie.
20. Waar vind ik meer informatie over Linux?
Op het Internet vind je tienduizenden sites gewijd aan Linux. En ook in de nieuwsgroepen zijn er tientallen forums gewijd aan het programma. Een goed startpunt is http://www.linux.org. of http://testlabs.ba.be/linux/

.

Nu in het nieuws