Jakob Beks hangt pollepel van BTW aan de haak

Jakob Beks stapt uit

FC De Kampioenen

. Bernard Theofiel Waterslaeghers, de kok die DDT moest vervangen, speelt nog één seizoen mee in de populaire VRT-reeks. Beks gaat terug freelancen in de theater- en televisiewereld. "Ik had een contract voor twee jaar", zegt Beks die al sinds 1970 in Gent woont. "Ik ben freelance-acteur en dat zal ik dus nu ook weer zijn. Het zou zelfs kunnen dat ik na mijn contract nog een stukje zal meedraaien bij de Kampioenen. Ik ga in ieder geval opnieuw op de planken en zal misschien zelfs nog televisie doen."

Mark van Luyk, Guy Minnebach

BR>Jakob Beks zette een schitterende vertolking neer in

Ten Oorlog

, de veelvuldig bekroonde bewerking van Shakespeares koningsdrama door Tom Lanoye. Beks had eerder al de VTM-serie

Bex & Blanche

gedaan, maar zijn overstap naar de slapstick-humor van

FC De Kampioenen

was toch een verrassing. Viel dat dan tegen ? "Nee, ik heb dat graag gedaan. Precies omdat het spelen is met de grove borstel."

De ingreep werd door de VRT niet genomen wegens dalende kijkcijfers, of als resultaat van een of andere poll. "We merkten gewoon dat het personage BTW niet werkte, niet aansloeg bij het publiek", zegt producer Marc Scheers. "Dat was te horen op café, we kregen reacties via e-mail... Maar Jakob Beks kan geen verwijt worden gemaakt. Wat is de kip, wat het ei? Ligt het aan de acteur of aan het personage? De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. In de nieuwe reeks die weldra op het scherm komt, zal je trouwens zien dat er aan de rol van BTW flink is gewerkt. Zo'n personage moet toch de kans krijgen om te groeien. Als je de Boma van in het begin beziet, die ging nog op de vuist met Oscar Crucke. Zou nu niet meer kunnen!"

Over een opvolger van slechterik BTW is nog niks bekend. Marc Scheers: "We zijn nu nog in opname voor de tiende reeks, de vervanging van Jakob zal pas in de elfde gebeuren, en met een zachte overgang. Dat wil zeggen dat hij nog in het begin van die reeks zal te zien zijn. Reeks elf komt trouwens pas december 2000 op antenne, dus we hebben nog wat tijd om na te denken."

Nu in het nieuws