Baron van Münchhausen leeft van het OCMW

Het thema van

Jambers Magazine

donderdag is: van rijk naar arm. Volgens het bekend model worden enkele typegevallen opgevoerd. Daaronder Limburger Frank Diepers. Ooit maakte hij zeer grote sier. Het kon niet op. Hij hing de grote seigneur uit, gaf buitenissige feestjes en gooide met het geld. Nu woont hij in een studiootje en leeft van een OCMW-uitkering.

Jaak Vandyck

BR>Het keerpunt in het leven van Diepers situeerde zich in mei 1986. Toen ontdekten douaniers op de luchthaven van Wenen dat de papieren bij een bepaalde lading hoog technologische apparatuur niet klopten. Officieel ging het om een computerinstallatie voor de Turkse ambassade in Wenen; in werkelijkheid was ze, via een omweg langs Bulgarije, bestemd voor de Sovjetunie.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal bracht de feiten aan het licht, weekblad

Time

en nieuwszender CNN speelden er prompt op in: om het toenmalig embargo te omzeilen, was Amerikaanse spitstechnologie via een Belgische firma verkocht aan de Russen.

De speurders kwamen al vlug uit bij het bedrijf Electro Import-Export, dat in 1985 door Genkenaar Diepers was opgericht. In eerste instantie werd hij niet aangehouden, maar later werd hij veroordeeld wegens spionage. In de periode 1992-93 zat hij een jaar gevangenis uit.

Researcher Véronique Huyghebaert: "Diepers heeft verschillende bedrijfjes gehad in de import-export-sfeer. Doorgaans hielden ze niet lang stand. Volgens anderen deed hij zaakjes waar een reukje aan zat, maar volgens hemzelf was het allemaal legitiem. Hij beweert ook dat het versassen van de apparatuur naar de Sovjetunie buiten zijn medeweten is gebeurd en dat hij dus ten onrechte werd veroordeeld."

Diepers wordt ook een fantast genoemd. Huyghebaert: "Hij is ongetwijfeld heel intelligent, maar hij vertelt ook zo veel sterke verhalen dat een nuchter mens denkt: dit bestaat niet. Tekenend is misschien dat ze hem in Limburg, in de periode dat hij rijk was, de Baron van Münchhausen noemden. Nu is hij arm, maar dat is niet de eerste keer. 'Ik heb de kick van de armoede nodig om echt te leven', beweert hij. Hij is met een aantal dingen bezig en maakt zich sterk dat hij er over een jaar weer helemaal bovenop is. Hij is nog relatief jong, 48 jaar, maar de gevangenis heeft hem wel getekend."

Frank Diepers zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Jambers, donderdag op VTM, 22.15u

Nu in het nieuws