Trompettist Lester Bowie uitgeblazen

Lester Bowie, een spilfiguur van de soulvolle vrijere jazzmuziek, is maandagavond aan de gevolgen van leverkanker overleden in zijn woning in New York. Hij werd 58. Bowie was nog samen met zijn zoon aan het toeren in Europa. Die toer moest hij afbreken om gezondheidsredenen.

Belga

BR>De musicus stond aan de wieg van het immens populaire

Art Ensemble of Chicago

. Ze traden beschilderd op en speelden uitbundig op de klassieke en Afrikaanse instrumenten, fluitjes en bellen. Lester Bowie deed zijn muzikale ervaring op in Little Rock en St. Louis waar hij voornamelijk rhythm and blues en soulmuziek speelde. Hij inspireerde zich op de oudste vormen van de jazz. Zelf sprak hij trouwens liever van

Great Black Music

.

Lester Bowie was de broer van trombonist Joseph Bowie. Joseph maakte naam met zijn groep Defunkt. In 1982 was Lester Bowie de grote ster van het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Daar musiceerde hij met zijn vrouw, de vocaliste Fontella Bass, en slagwerker Phillip Wilson. Hij was toen ook te bewonderen tijdens Jazz Middelheim in Antwerpen. De immer goed geluimde en goed geklede Lester Bowie droomde weleens luidop van een eigen ezelkwekerij op de Caraïben. Op 16 november wordt hij begraven.