"Ambitie blijft topdrie"

Marco van Dijnsen, leider van nature, blijft eerst met Wuustwezel

Walter Machielsen

BR>

WUUSTWEZEL -

De Nederlander Marco van Dijnsen, eminent tegen rode lantaarn Veerle, is voor de tweede keer in dit prille seizoen onze

speler van de week

. Dat kan geen toeval zijn. De 32-jarige libero van periodekampioen en leider Wuustwezel is dan ook ervaren rot in het vak. Een echt

voetbaldier

. Professioneel geschoold, tactisch sterk, imposant, rad van tong. Beroepshalve verkoper, voetballer van roeping, trainer of manager in wording. Kortom een geknipte leidersfiguur, met een niet te stuiten drang naar voren.

Speler van de week

"Ik ben altijd libero geweest", zegt van Dijnsen. "Destijds bij NAC Breda al. "Maar zo vaak inschuiven als ik tegenwoordig doe, nee, dat durfde ik toen niet. Maar ik heb sindsdien al heel wat watertjes doorzwommen. Met mijn leeftijd en mijn ervaring ben ik zowat

de rechterhand

van onze trainer. Dat zegt hij zelf tenminste. En ik geniet daar wel van. Ik vind het leuk de jonge gastjes in onze ploeg de kneepjes van het vak te leren. Dat is een mooie taak."

En Van Dijnsen regelt niet alleen het verkeer op het veld. "Ik doe ook wel wat 'rond' de ploeg", zegt hij. "We staan aan de leiding en dan moeten we ons ook zo gedragen, vind ik. Het mag allemaal best wat professioneler. Ik heb een sponsor meegebracht, ervoor gezorgd dat we een echte materiaalmeester hebben en ik sta erop dat we af en toe iets samen doen. Een etentje, een kaartavond, lekker over voetbal kletsen bij een bakje koffie of een pilsje. Dat versterkt het groepsgevoel. En dat hoort er toch bij?"

Van Dijnsen woont over de grens, in de buurt van Breda, maar voelt zich kiplekker in Wuustwezel. Het is al snel helemaal

zijn

clubje geworden.

"Dat klopt", lacht hij. "Wuustwezel kwam op het goede moment. Sportief gezien had ik best nog wat hoger kunnen voetballen, maar mijn leven was te druk geworden, ik hield te weinig tijd over voor mijn gezin. Ik wilde echt naar twee keer trainen per week. Ik heb tien jaar op een redelijk hoog niveau gespeeld: twee jaar in tweede, zes jaar in derde en twee jaar in vierde. Het is mooi geweest. Maar pas op, ik ben nog altijd heel ambitieus. Dit is gewoon een nieuwe uitdaging. Dat heb ik ook gezegd toen ik mijn contract tekende. Als we naar vierde kunnen, dan moeten we gaan."

En is Wuustwezel klaar voor die stap? "De ambitie is er alleszins. Maar dan moeten er zeker vier spelers bijkomen. Anders zal het avontuur van korte duur zijn. Dat heb ik het bestuur ook gezegd."

De periodetitel is alvast een goed begin. "Ja, de eerste prijs is binnen en dat is een hele geruststelling. Maar we hadden dat absoluut niet verwacht en we hebben vorige week behoorlijk wat mazzel gehad. We moesten winnen tegen Ranst en Mol mocht niks halen. En dat is nog gelukt ook. Een droomscenario zeg maar. Het had ook helemaal anders kunnen lopen. We steken er in deze reeks zeker niet bovenuit. Ik zie minstens vier, vijf ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Daarom moeten we na dit onverhoopt succes onze doelstellingen ook niet bijstellen. Als we bij de eerste drie eindigen, dan is het seizoen geslaagd."

"Als we naar vierde kunnen, moeten we gaan. Dat heb ik gezegd toen ik tekende."

Marco van Dijnsen

Zondag tegen rode lantaarn Veerle klaarde Wuustwezel de klus wel, maar volgens Van Dijnsen, zelf nochtans in een glansrol, liep het niet zo vlot als gewenst. "Dat is een wet in het voetbal", zegt hij. "De ene week speel je kampioen, de week daarna heb je het moeilijk tegen een op papier veel zwakkere tegenstander. Als we tegen een subtopper hadden gespeeld, dan hadden we verloren. We hebben wel geprobeerd te voetballen, maar in zo'n wedstrijd zie je toch dat we tactisch nog veel werk voor de boeg hebben. Al te vaak komen de verkeerde mensen aan de bal om die laatste, creatieve pass te geven. Dat is een kwestie van voetbalverstand. Daar moeten we aan werken."

En Van Dijnsen mag na dit bisnummer als speler van de week blijven werken voor de pot van 100.000 frank. "Als ik gemiddeld een drie kan halen, dan zal ik er niet ver naast grijpen", lacht hij. "Pas op, dat leeft wel hoor. Dat merk je ook aan je tegenstanders. Ik kreeg een tijdje geleden een rode kaart voor niks.

Daar gaat je 100.000 frank

, riepen ze. Zo zie je maar."

FICHE

Marco Van Dijnsen

Job:

verkoopt advertenties voor de krant BN De Stem.

Voetbalverleden:

NAC Breda ("twee jaar tussen de vedetten"), Hoogstraten ("zes mooie jaren aan de top in derde"), Overpelt Fabriek ("twee jaar in tweede met de glorietijd en het verval van de

Bleyen-Brothers

") en twee jaar Zwarte Leeuw ("ook heel leuk").

Voetbalheden:

libero en goalgetter van Wuustwezel, rechterhand van de trainer, af en toe ook een beetje manager en makelaar, tussendoor nog trainer in een Nederlandse voetbalschool en elke maandag een stukje schrijven over NAC Breda voor een weekkrant van de Stem. Moet er nog voetbal zijn? "Ik speel het, ik lees er veel over, ik schrijf er over en ik kan er uren over emmeren."

Voetbaltoekomst:

"Ongetwijfeld. Maar eerst nog een tijdje spelen. Als verdediger kan ik nog wel een paar jaartjes mee."

Pronostiek

Waaslandia - Leest 1

Ranst - Hoboken X

Veerle - Mol 2

Hemiksem - Wuustwezel 2

Antonia - Sparta X

Edegem - Sint-Lenaarts X

Nieuwmoer - Nijlen X

Duffel - Kontich X